Nyheter

UTVIDET: Biden-administrasjonen kunngjorde mandag at det afghanske hjelpeprogrammet for personer i utsatte stillinger blir utvidet. Bildet viser grensen mellom Afghanistan og Iran.
UTVIDET: Biden-administrasjonen kunngjorde mandag at det afghanske hjelpeprogrammet for personer i utsatte stillinger blir utvidet. Bildet viser grensen mellom Afghanistan og Iran.

USA vil ta imot flere afghanske flyktninger

USA tar imot flere flyktninger fra Afghanistan, som hjelpearbeidere og journalister. Samtidig øker voldsnivået fram mot USAs tilbaketrekking 31. august.

Publisert Sist oppdatert

Biden-administrasjonen kunngjorde mandag at det afghanske hjelpeprogrammet for personer i utsatte stillinger blir utvidet. Amerikansk UD opplyser at flere grupper vil kunne komme i betraktning for asylstatus i USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette gjelder nåværende og tidligere lokalt ansatte i amerikanske mediehus som hare base i USA, og ansatte ved amerikanske hjelpeorganisasjoner med hovedkontoret i USA.

Det gjelder også lokalt ansatte i andre organisasjoner som får amerikansk økonomisk bistand.

USA og Nato

Utvidelsen vil også omfatte personer som har vært, eller er, ansatt av den amerikanske regjering og Nato, men som inntil nå ikke har kvalifisert til overføring til USA.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at denne endringen betyr at flere tusen afghanere og deres familier nå vil få muligheten til å oppnå permanent oppholdstillatelse i USA som flyktninger. Det er ikke opplyst nøyaktig hvor mange mennesker det blir snakk om.

Les også: Vil bruke marinejegerfartøy til å fange makrellstørje

– USAs mål er fortsatt et fredelig, trygt Afghanistan, men på bakgrunn av den økende voldsbruken fra Taliban vil den amerikanske regjering gi visse afghanere, blant annet dem som jobbet med USA, mulighet for å bosette der, heter det.

Opprettelsen av en ny kategori med afghanere innenfor det regulære asyl- og flyktningprogammet er myntet på afghanere og deres umiddelbare familier som kan komme i fare for sin amerikanske tilknytning. Dette er en mulighet for dem som ikke arbeidet direkte for den amerikanske regjering, eller ikke hadde vært i jobb lenge nok til å kvalifisere.

Tolker

Den første gruppen som har spesielle immigrasjonsvisa for afghanere er blitt klarert og ankom USA fredag. Det er for det meste tolker og andre som jobbet tett på amerikanske styrker eller amerikanske myndigheter i Kabul.

Den siste gruppen var på 221 personer. Til sammen skal USA hente 2.500 personer og deres familier de nærmeste dagene.

Les også: Nobels fredspris – i fredens eller krigens tjeneste?

Det er ytterligere 4.000 afghanere pluss deres familier som har søkt om å komme seg ut av landet gjennom programmet for spesialvisum. De har ennå ikke blitt sikkerhetsklarert og vil trolig bli relokalisert i tredjeland inntil den amerikanske tilbaketrekkingen fra Afghanistan er sluttført innen utgangen av august.

Alt i alt har 20.000 personer med ulike tilknytning til USA vist interesse for å forlate hjemlandet.

Powered by Labrador CMS