Nyheter

AFGHANISTAN-EXIT: Et amerikansk militærfly tar av fra Hamid Karzai International Airport i Kabul mandag 30. august 2021.
AFGHANISTAN-EXIT: Et amerikansk militærfly tar av fra Hamid Karzai International Airport i Kabul mandag 30. august 2021.

Pentagon bekrefter: De siste amerikanske soldatene har forlatt Afghanistan

De siste amerikanske flyene har lettet fra Kabul, og Taliban kontrollerer flyplassen. Pentagon bekrefter at de siste soldatene har forlatt Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Pentagon bekrefter at de amerikanske militære nå har reist fra Kabul. Det markerer slutten på 20 års amerikansk militær tilstedeværelse i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

AFPs korrespondent i Kabul melder at lyden av folk som skyter i været i feiring høres fra flere kontrollpunkter rundt om i Kabul.

USA har alene evakuert over 120.000 mennesker fra Kabul siden operasjonen startet like før Taliban inntok den afghanske hovedstaden 14. august.

Det var satt en frist til tirsdag med å fullføre evakueringen.

Ifølge flere meldinger fra journalister som har dekket konflikten, forlot en gruppe på fem-seks amerikanske fly flyplassen da mandag ble til tirsdag.

Det bekrefter Taliban-vakt Hemad Sherzad utenfor flyplassen, som var den første til å opplyse at de siste fem flyene hadde lettet rundt midnatt natt til tirsdag.

Idet han kunngjorde at evakueringen var slutt, sa general Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, at det siste flyet lettet ett minutt for midnatt.

En talsmann for Taliban sier gruppa har tatt kontroll over flyplassen.

Norge evakuerte i overkant av 1.000 personer fra Kabul, men stanset operasjonen etter terrorangrepet på flyplassen torsdag. Mandag landet soldatene som har drevet det norske feltsykehuset på flyplassen, i Norge.

Sikkerhetsrådet stiller krav til Taliban

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som krever at det åpnes for trygg utreise fra Afghanistan. Kina og Russland stemte blankt.

– Sikkerhetsrådet krever full og uhindret tilgang for humanitære aktører i Afghanistan og understreker viktigheten av at alle parter etterlever internasjonal humanitær rett, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse sendt til NTB.

– Sikkerhetsrådet forventer at Taliban bidrar til trygg utreise for afghanere. Det er viktig at Afghanistan ikke blir et arnested for terror igjen, og at alle parter bidrar til sikkerheten rundt flyplassen i Kabul, sier utenriksministeren.

– Verden følger med

Sikkerhetsrådet satt samlet i New York mandag. Ifølge den norske FN-delegasjonen ble det vedtatt en resolusjon som blant annet krever muligheten til trygg utreise for alle afghanere og utlendinger som ønsker det.

– Med denne resolusjonen gjør vi det klart at verden følger nøye med på situasjonen, sier Storbritannias FN-ambassadør Barbara Woodward.

I tillegg inneholder resolusjonen krav om uhindret tilgang til humanitær hjelp, at menneskerettigheter og særlig kvinners rettigheter skal respekteres, og at terrorgrupper skal bekjempes.

Resolusjonen tar ikke til orde for en trygg FN-sone i Kabul, slik Frankrike har foreslått.

Tydelige krav

Taliban har kommet med løfter om at alle som vil, skal få forlate landet, og har lovet å respektere kvinners rettigheter innenfor islam.

Vestlige ledere har sagt at det gjenstår å se om løftene blir holdt. Det stilles tydelige krav til Taliban i resolusjonen, som altså ble vedtatt uten at Russland eller Kina la ned veto mot den.

De to vetomaktene stemte blankt, mens 13 av sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for, blant dem Norge.

Derfor stemte Russland blankt

Russlands FN-ambassadør sier at resolusjonen ikke tar trusselen fra IS-K på alvor, og at det er fare for at Afghanistan tømmes for kompetente folk hvis afghanere fortsetter å flykte fra landet.

– Hvis vi hadde fått mer tid til å jobbe med disse spørsmålene, kunne resultatet ha blitt et annet, sa FN-ambassadør Vasilij Nebenzya.

Kinas representant understreket at Nato-landene fortsatt har ansvaret for kollapsen i Afghanistan og må respektere det afghanske folkets selvråderett. Kina tok også til orde for etterforskning av amerikanske drap på sivile.

Verden må nå samarbeide med Taliban om å skape et trygt og stabilt Afghanistan, sa Kinas representant.

Vetomaktene i FNs sikkerhetsråd skal etter møtet i samtaler med FNs generalsekretær António Guterres om situasjonen.

Powered by Labrador CMS