Nyheter
Sjefen for Forsvarets sanitet: – De har reddet livet til veldig mange mennesker
Torsdag behandlet de norske sanitetsstyrkene skadde etter bombeangrepet ved flyplassen i Kabul. Halv åtte mandag kveld gikk de på norsk jord.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Avslutningen på tjenesten ble dramatisk for sanitetssoldatene. I forrige uke jobbet de på spreng for å redde de skadde etter bombingen utenfor flyplassen. Nå – kun fem dager etterpå – går de på norsk jord.
– Jeg er både stolt, glad og lettet. Både for den jobben som er gjort og for at de er hele og friske. De har gjort en virkelig formidabel innsats. De har reddet livet til veldig mange mennesker, sier generalmajor Jon Reichelt, sjef Forsvarets sanitet til Forsvarets forum.
Klokken 04:34 mandag tok flyet med de siste norske styrkene av i Kabul. Under ett mellomstopp i Tblisi flyttet mannskapet over i et SAS-fly og satte kursen mot Norge.
Når de norske soldatene gikk på den norske asfalten på Gardermoen militære flyplass litt før halv åtte i kveld, markerte det slutten på 20 år i Afghanistan.
De hjemkomne er både sanitetssoldater som har jobbet på det norsk-ledete feltsykehuset i Kabul og spesialstyrker som har bidratt i evakueringen. Av de rundt 9000 norske soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan, ble disse de siste.
– Takk!
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sto klare for å ta imot de 20-30 norske sanitetssoldatene og rundt 20 spesialsoldatene.
Hva sier man til soldatene når de kommer hjem?
– Først og fremst sier jeg takk for den innsatsen de har lagt ned, sier forsvarsminister Bakke-Jensen til Forsvarets forum.
Han utdyper at de har gjort en fantastisk god jobb i en veldig krevende situasjon. Han forteller at tross den vanskelige situasjonen er de norske styrkene ved godt mot.
– De er glade for å være hjemme. Det har vært en lengre periode nå med vanskelige forhold – og spesielt med bomben som gikk av i Kabul i forrige uke.
Sterke inntrykk
Forsvarssjefen har nettopp snakket med de norske styrkene når han møter pressen. Soldatene har opplevd mange tøffe inntrykk.
– Jeg pratet med dem i stad om hvordan det hadde vært etter eksplosjonen. Det har vært tøffe inntrykk som de skal få tid til å snakke ut om og bearbeide. Mange skadde kom inn på sykehuset og trengte behandling etter selvmordsbomberen hadde sprengt seg i luften. Man kan jo prøve å forestille seg hvordan det er.
Han bygger videre på forsvarsministeren og forteller at de likevel er ved relativt godt mot.
– De er profesjonelle folk som har tatt vare på hverandre underveis. Så skal de få mer tid til å bearbeide inntrykk.
– Hvordan blir de soldatene ivaretatt fremover?
– Vi skal sørge for at de blir fulgt opp og får den hjelpen de trenger. De skal bli her på flyplassen noen dager for å bearbeide inntrykk, før de reiser videre til familie og venner, sier forsvarssjefen.
Han forklarer at dette er samme rutine som vanlig ved hjemkomst fra internasjonale operasjoner.
Personellet fra sanitetsbidraget er foreløpig skjermet fra pressen av hensyn til deres situasjon.
Viktig bidrag
De amerikanske styrkene er fortsatt igjen i Kabul og drifter både sykehus og vaktfunksjonen på flyplassen. Forsvarssjefen forklarer at de var en viktig pådriver for at det norske sanitetsbidraget har blitt i Kabul så lenge.
– Amerikanerne hadde et stort ønske om at feltsykehuset ble så lenge som mulig. Det har vært viktig for deres sikkerhet, forteller han.