Nyheter

KAMPER: Afghanere følger sivile til graven i Badakhshan-provinsen nord i Afghanistan tidligere i juli. De ble drept i kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban-opprørere
KAMPER: Afghanere følger sivile til graven i Badakhshan-provinsen nord i Afghanistan tidligere i juli. De ble drept i kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban-opprørere

Afghanistan ber Europa stanse retur av asylsøkere

Regjeringen i Kabul har formelt bedt europeiske land stanse tvangsretur av afghanske asylsøkere de neste tre månedene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fortsetter mange europeiske land å deportere afghanere som har fått avslag på asylsøknaden, til det krigsherjede hjemlandet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men utsendelsen av afghanske flyktninger fra vertslandene er bekymringsfull, sier Afghanistans departement for flyktninger og repatriering i en uttalelse søndag.

De viser til opptrappingen i volden fra Taliban-opprørerne og en betraktelig økning i koronasmitten. I tillegg er regjeringen bekymret for et økende antall internflyktninger og en ny bølge asylsøkere i utlandet.

Senest onsdag deporterte Tyskland 27 afghanere til Kabul.

Taliban vinner terreng

Siden USA og Nato startet tilbaketrekningen fra Afghanistan i mai, har opprørsbevegelsen trappet opp sin offensiv mot regjeringsstyrkene.

Les også: Afghanistan har installert antimissil-system på flyplassen i Kabul

Fredag hevdet Taliban at opprørerne kontrollerer 85 prosent av landet – rundt 250 av Afghanistans nesten 400 distrikter.

Sikkerhetssituasjonen blir stadig verre, og landet rystes nesten daglig av angrep.

På tross av at en fredsprosess er satt i gang, har konflikten mellom Taliban og den afghanske regjeringen fortsatt. Den siste uka har Taliban blant annet erobret flere viktige grenseoverganger.

Også den ytterliggående islamistgruppa IS er aktiv i Afghanistan og har utført en rekke terrorangrep med store sivile tap.

Omstridte returer

Tyskland er blant landene som jevnlig sender grupper av afghanere i fly til Kabul. De afghanske mennene som landet i Kabul denne uken etter avslag på asyl, er den 40. gruppen som er deportert fra Tyskland til Afghanistan siden desember 2016.

Les også: Luftforsvaret styrker utdanningen

Til sammen har tyske myndigheter nå returnert 1.104 avviste asylsøkere til landet.

Tvangsutsendelsene har vært høyst kontroversielle, og kritikere mener Afghanistan er for farlig til at myndighetene kan returnere folk dit.

Fram til utgangen av mai i år hadde Politiets utlendingsenhet uttransportert seks personer fra Norge til Afghanistan.

Powered by Labrador CMS