Nyheter

BAGRAM: En amerikansk soldat på patrulje utenfor Bagram, nord for Kabul i Afghanistan i 2009.
BAGRAM: En amerikansk soldat på patrulje utenfor Bagram, nord for Kabul i Afghanistan i 2009.

Taliban advarer USA og Storbritannia om å bli værende i Afghanistan

– Forsvaret gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerheten for norske styrker, sier talsperson Frank Sølvsberg.

Publisert Sist oppdatert

Taliban sier at alle soldater som blir igjen i Afghanistan etter Natos frist for uttrekking 11. september, blir sett på som okkupanter. Advarslene kom som etterfølger av at Storbritannia og USA skal ha planlagt å beholde tropper i landet, skriver Arab News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: NVIO: – Et moralsk ansvar å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt

– Resultatet av dette vil være veldig dårlig. Det islamske emiratet som representerer nasjonen og folket i Afghanistan vil ikke tillate USA eller noe annet fremmed land å fortsatt ha soldater i Afghanistan. Vi vil håndtere dem som okkupanter, sier Zabihullah Mujahid, talsmann for Taliban, i t intervju med Arab News.

1000 soldater

BBC melder at så mange som 1000 amerikanske soldater kan bli igjen i Afghanistan etter 11. september, datoen USA selv har satt som deadline for uttrekning av Afghanistan. USA ønsker å beskytte diplomater og sikre Kabuls internasjonale flyplass. Storbritannia vil fortsette å trene afghanske styrker.

Les også: Tidligere forsvarssjefer: Dette bør Norge gjøre for afghanerne som jobbet for Forsvaret

– De burde vite at vi er snakker seriøst, og vi ønsker ikke å ha dårlige forhold til disse landene, men de skal ikke bruke påskudd ved å bryte forpliktelsen, sa Mujahid i intervjuet.

– Følger utviklingen

Nesten alle norske styrker forlot Afghanistan lørdag 26. juni, men en liten kontingent er igjen på feltsykehuset i Kabul. Norge ønsker å bidra med personell til feltsykehuset, også etter fristen for uttrekking 11. september.

At Taliban varsler at utenlandske styrker vil bli sett på som okkupanter, har ikke fått Norge til å endre planene.

Les også: Så mange norske soldater er såret i Afghanistan

– Forsvaret følger alle sider ved utviklingen av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan tett, og gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerheten for norske styrker, sier talsperson for Forsvaret, oberst Frank Sølvsberg.

Som følge av Natos uttrekking, har Taliban klart å ta kontroll over store deler av landet, særlig i nordøstlige områdene av Afghanistan. Flere hundre regjeringssoldater skal ha overgitt seg til Taliban de siste månedene, og tusenvis skal ha flyktet til naboland som Tadsjikistan.

Powered by Labrador CMS