Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Joe Biden avviser krav fra europeiske allierte om å forlenge evakueringene fra Kabul.
PRESSEKONFERANSE: Joe Biden avviser krav fra europeiske allierte om å forlenge evakueringene fra Kabul.

Biden holder seg til tidsfristen fra Afghanistan

Tross europeisk press sier Joe Biden at USA vil holde seg til fristen som er satt og vil avslutte evakueringen fra Afghanistan 31. august.

Publisert

På en pressekonferanse tirsdag gjorde Biden det klart at han står fast ved å få alle amerikanere, utsatte afghan ere og andre ut innen månedsskiftet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Presidenten sier han jobber for at amerikanske styrker kan forlate landet «jo før, jo heller» fordi trusselen fra IS og andre terrorgrupper i Kabul er økende. IS har tidligere stått bak en rekke terrorangrep i Kabul.

Les også: Norge har sendt forsterkninger til Afghanistan. Soldatene skal blant annet hjelpe til med evakuering av nordmenn

– Trusselen er en reell og betydelig utfordring, som vi må ta hensyn til, sa Biden og la til at 70.000 mennesker er evakuert siden Taliban inntok Kabul for halvannen uke siden.

Budskapet på pressekonferansen er dermed i tråd med det Biden sa på et digitalt toppmøte for G7-landene tidligere på dagen.

– Han bekreftet at vi i øyeblikket er i rute til å bli ferdige innen 31. august, sa talsperson Jen Psaki før pressekonferansen.

Beredskapsplaner

Biden har imidlertid også bedt om at det legges beredskapsplaner i tilfelle han blir nødt til å omgjøre avgjørelsen. Han har diskutert saken med sine øverste sikkerhetsrådgivere.

Både Norge og flere andre europeiske land har sagt at fristen for evakueringen fra Afghanistan må forlenges. Men dette avhenger av at amerikanske soldater kontrollerer flyplassen i Kabul. Taliban nekter å gå med på dette og insisterer på at evakueringen må avsluttes som avtalt 31. august.

Les også: 50 soldater fra Brigade Nord har rykket til Tbilisi

– Vi vet ikke hvor lenge det vil være mulighet for evakuering, sa Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

– Når flyplassen stenger, vil vi være uten evakueringsmuligheter fordi flyplassen er den eneste trygge veien ut av Afghanistan, la hun til.

Nekter afghanere

Av de 374 personene som er evakuert fra Kabul til Norge, er over 20 enslige, afghanske barn. Mange av dem er under fem år, opplyser justisministeren Monica Mæland (H).

Tidligere på dagen gjentok Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid at transporten av folk ut av landet må ta slutt 31. august.

DET HVITE HUS: ßPressetalsperson Jen Psaki i Det hvite hus tirsdag.
DET HVITE HUS: ßPressetalsperson Jen Psaki i Det hvite hus tirsdag.

Han sa også at Taliban ikke lenger vil la afghanere dra til flyplassen på grunn av den kaotiske situasjonen der.

Videre ba han USA om ikke å hjelpe utdannede afghanere med å forlate landet. Han sa at Afghanistan trenger leger, ingeniører og andre med høyt utdanning.

Europeisk misnøye

Tross Talibans motstand har flere europeiske land har lagt press på USA og forsøkt å få amerikanerne til å forlenge evakueringen.

Regjeringene både i Storbritannia, Tyskland og Spania har advart om at det ikke vil være mulig å fullføre evakueringen innen fristen.

– Utfordringen nå er å få folk gjennom Talibans kontrollposter og inn på flyplassen, sier Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace.

Les også: – For Norge var det et viktig bidrag, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg har bedt om at den vestlige operasjonen på flyplassen i Kabul må forlenges. EU mener USA må sikre flyplassen så lenge det er nødvendig.

Norske spesialstyrker er sendt til flyplassen, ifølge NRK. Tusenvis av mennesker flys hver dag ut fra Kabul, men enda flere tusen venter på å bli evakuert. Kaoset, trengsel og voldshandlinger utenfor flyplassen har gjort det farlig å komme seg dit fra sentrum.

Powered by Labrador CMS