Nyheter

FLYPLASS: Amerikanske soldater evakuerer folk fra flyplassen i Kabul.
FLYPLASS: Amerikanske soldater evakuerer folk fra flyplassen i Kabul.

Norske spesialsoldater sendt til Kabul

Norge har sendt forsterkninger til Afghanistan. Soldatene skal blant annet hjelpe til med evakuering av nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Soldater fra Forsvarets spesialstyrke står i kaoset på flyplassen i Kabul, skriver NRK. Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, bekrefter dette til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Spesialstyrkene har kompetanse til å bidra under svært krevende forhold på kort varsel. Dette er en slik situasjon. Vi vil ikke gå i detalj om hva oppdraget går ut på, men det handler om å assistere under evakueringen, sier Odlo til NRK.

Ifølge NRK har Norge sendt en styrke på rundt 20 soldater til Kabul de siste dagene.

Kjent i Kabul fra tidligere

– Spesialsoldatene som er på plass i Kabul og støtter Utenriksdepartementet (UD) i den jobben som gjøres inne på flyplassen. De sørger blant annet for å hente personell fra porten og inn til området hvor UD og mannskap fra politiet jobber med å bekrefte identiteten på personellet som transporteres videre til Tblisi.

Det forteller pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum. Han omtaler det som et viktig og krevende oppdrag.

– Spesialstyrkene er der i egenskap av å være fleksible, dyktige soldater som kunne bidra raskt når behovet oppsto under svært krevende forhold. Styrkene er også godt kjent i Kabul etter tidligere oppdrag, sier han.

– Hvordan ser dere på sikkerhetssituasjonen ved flyplassen i Kabul?

– Inne på flyplassen har vi god kontroll. Der er det sikkert å være per nå. På utsiden er det fortsatt svært krevende forhold med et stort antall personell som ønsker å komme inn på området.

KABUL: En afghansk kvinne med barn blir evakuert fra flyplassen i Kabul.
KABUL: En afghansk kvinne med barn blir evakuert fra flyplassen i Kabul.
FLAGG: Flere andre land har sendt soldater for å bistå i evakueringeringen. Her er en soldat som holder opp et dansk flagg.
FLAGG: Flere andre land har sendt soldater for å bistå i evakueringeringen. Her er en soldat som holder opp et dansk flagg.

Klare til å forsterke ved behov

– Når situasjonen er såpass krevende og dynamisk er vi forberedt på å sende forsterkninger dersom det skulle bli behov for det. Det gjelder både flyressurser og personell, sier Stordal.

Analyse: Etter 20 år i Afghanistan burde ikke kollapsen slått ned som en bombe

Det ble nylig kjent at Forsvaret sender soldater fra Telemark Bataljon til Tblisi for å bistå med arbeid med evakuering i Afghanistan.

Powered by Labrador CMS