Nyheter

KABUL: Afghanistans økonomi krymper katastrofalt og vil bli ytterligere rammet dersom ikke landets kvinner får delta i arbeidslivet, advarer FNs utviklingsfond (UNDP) i en ny rapport.
KABUL: Afghanistans økonomi krymper katastrofalt og vil bli ytterligere rammet dersom ikke landets kvinner får delta i arbeidslivet, advarer FNs utviklingsfond (UNDP) i en ny rapport.

FN: Afghanistan står overfor økonomisk sjokk

Afghanistans økonomi kan komme til å krympe med 20 prosent i løpet av ett år, og landet og innbyggerne vil bli rammet av et økonomisk sjokk, advarer FN.

Publisert

Omverdenen kuttet nærmest all bistand til Afghanistan da Taliban kom til makten i midten av august, og dette har fått store følger for landets fra før krigs- og korrupsjonsherjede økonomi.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det plutselige kuttet i internasjonal bistand er et finanspolitisk sjokk uten sidestykke, sier Asia-sjefen i FNs utviklingsfond (UNDP), Kanni Wignaraja.

Onsdag la UNDP fram en rapport om de økonomiske utsiktene i Afghanistan, der det anslås at landets bruttonasjonalprodukt kan komme til å krympe med hele 20 prosent i løpet av ett år.

– Nedgangen kan bli på 30 prosent i årene som følger, heter det i rapporten.

Bistandsavhengighet

– Det tok over fem år med krig før Syrias økonomi krympet like mye, men dette har nå skjedd i løpet av fem måneder i Afghanistan, sier Wignaraja.

Bistand utgjorde tidligere rundt 40 prosent av Afghanistans bruttonasjonalprodukt og 80 prosent av statsbudsjettet. Da Taliban grep makten, ble det full stans.

Les også: Varsler ny krig i Afghanistan

Dersom bistanden blir gjenopptatt, vil dette lindre noe, men det afghanerne trenger mest av alt, er jobber, skolegang og en mulighet til å leve under trygge og verdige forhold, sier Wignaraja.

Kvinner må delta

Dersom Taliban hindrer kvinner i å delta i arbeidslivet, så vil det alene kunne føre til at landets bruttonasjonalprodukt krymper med 5 prosent, ifølge UNDP.

– Afghanske kvinner utgjør 20 prosent av den formelle arbeidsstokken, og jobbene de utfører, er helt avgjørende for å minske den økonomiske katastrofen, sier Wignaraja.

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

Dersom kvinner ikke får arbeide, faller også kjøpekraften deres, noe som ytterligere vil ramme landets økonomi, påpeker UNDP.

– Afghanistan har ikke råd til dette, sier Wignaraja.

Powered by Labrador CMS