Nyheter

FN: Afghanistan står overfor økonomisk sjokk
Afghanistans økonomi kan komme til å krympe med 20 prosent i løpet av ett år, og landet og innbyggerne vil bli rammet av et økonomisk sjokk, advarer FN.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Omverdenen kuttet nærmest all bistand til Afghanistan da Taliban kom til makten i midten av august, og dette har fått store følger for landets fra før krigs- og korrupsjonsherjede økonomi.
– Det plutselige kuttet i internasjonal bistand er et finanspolitisk sjokk uten sidestykke, sier Asia-sjefen i FNs utviklingsfond (UNDP), Kanni Wignaraja.
Onsdag la UNDP fram en rapport om de økonomiske utsiktene i Afghanistan, der det anslås at landets bruttonasjonalprodukt kan komme til å krympe med hele 20 prosent i løpet av ett år.
– Nedgangen kan bli på 30 prosent i årene som følger, heter det i rapporten.
Bistandsavhengighet
– Det tok over fem år med krig før Syrias økonomi krympet like mye, men dette har nå skjedd i løpet av fem måneder i Afghanistan, sier Wignaraja.
Bistand utgjorde tidligere rundt 40 prosent av Afghanistans bruttonasjonalprodukt og 80 prosent av statsbudsjettet. Da Taliban grep makten, ble det full stans.
Les også: Varsler ny krig i Afghanistan
Dersom bistanden blir gjenopptatt, vil dette lindre noe, men det afghanerne trenger mest av alt, er jobber, skolegang og en mulighet til å leve under trygge og verdige forhold, sier Wignaraja.
Kvinner må delta
Dersom Taliban hindrer kvinner i å delta i arbeidslivet, så vil det alene kunne føre til at landets bruttonasjonalprodukt krymper med 5 prosent, ifølge UNDP.
– Afghanske kvinner utgjør 20 prosent av den formelle arbeidsstokken, og jobbene de utfører, er helt avgjørende for å minske den økonomiske katastrofen, sier Wignaraja.
Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge
Dersom kvinner ikke får arbeide, faller også kjøpekraften deres, noe som ytterligere vil ramme landets økonomi, påpeker UNDP.
– Afghanistan har ikke råd til dette, sier Wignaraja.