Nyheter

KABUL: Talibankrigere på patrulje gjennom Kabuls gater i august.

Varsler ny krig i Afghanistan

Volden øker stadig mellom Taliban og IS uten amerikansk tilstedeværelse i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da de siste amerikanske soldatene forlot Afghanistan den 31. august, erklærte Taliban triumferende at en 20 år lang krig var over.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den vestlig-støttede regjeringen hadde kollapset, Taliban hadde tatt hovedstaden Kabul og mange afghanere forventet at den militante gruppen skulle gjenopprette ro og orden i landet. Men Talibans stadig mer intense rivalisering med gruppen IS-K, en undergruppe av Den islamske staten (IS), har signalisert starten på en annen krigsfase i Afghanistan — en utvikling mange afghanere frykter vil føre til enda mer blodsutgytelse.

– To eller tre mennesker blir drept hver eneste dag, forteller Abdullah til Radio Free Europe.

Han bor i provinsen Nangarhar, som ligger øst i Afghanistan og er en høyborg for IS-K. Ifølge Abdullah har mengden bombeangrep og attentater fra IS-K økt, etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan den 15. august.

– Folk er perplekse, forteller Abdullah.

NANGAHAR: Sivile afghanere rundt et ødelagt bygg, etter at en bilbombe eksploderte Ghanikhil-distriktet i Nangarhar-provinsen i starten av oktober.

Han ønsker ikke å stå frem med sitt egentlige navn, av frykt for represalier. Abdullah legger til at IS-K var «meget svake» under den forrige regjeringen, men at de nå opplever en renessanse.

Lokalsamfunnene frykter mer vold

Det har vært en økning i antall angrep fra IS-K mot Taliban og sivile afghanere de siste to månedene. Eksperter sier at den ekstremistiske gruppen styrkes av redusert amerikansk tilstedeværelse og av at Taliban har satt fri hundrevis av IS-K-medlemmer fra fengsler landet rundt.

Det var en selvmordsbomber som stod bak angrepet mot en sjiamuslimsk moské i den nordlige provinsen Kunduz, 8. oktober. Mer enn 70 mennesker mistet livet og minst 140 ble skadet. Det var det mest dødelige angrepet siden de internasjonale styrkene forlot landet i slutten av august.

TERROR: Innsiden av moskeen som ble bombet av IS-K i Kunduz-provinsen, nord i Afghanistan, 8. oktober.

Taliban har forsøkt å bagatellisere trusselen fra IS-K, og har sverget at de skal eliminere gruppen. Men lokalsamfunn som ligger midt i den intensiverende krigen mellom Taliban og IS-K forteller at de frykter mer vold.

– Vi vet ikke om det er Daesh som står bak, men talibankrigere blir drept i angrep her, forteller Gul, en annen Nangarhar-innbygger.

Daesh er det arabiske akronymet for IS og IS-K.

– Slike angrep fører til at Taliban søker gjennom hus og arresterer mennesker, som noen dager senere dukker opp døde.

Noen ganger er de lemlestet eller halshugget, legger Gul til. Også han bruker kun fornavn, av frykt for represalier.

Død, ødeleggelse og flukt

Nangarhar, som ligger langs grensen til Pakistan, har vært episenteret for sammenstøt mellom Taliban og militante krigere fra IS-K. Etter at gruppen dukket opp tidlig i 2015, tok de raskt kontroll over mindre områder i Nangarhar og i provinsene Kunar og Jowzjan.

Gruppens grusomme handlinger, som å tvinge sivile til å sitte på sprengstoff, har drevet hundretusenvis av innbyggere på flukt. Påfølgende afghanske og amerikanske operasjoner, så vel som angrep fra Taliban, har svekket IS-K, men gruppen har vist seg motstandsdyktig og truer nå med å sette i gang en ny krig i Afghanistan.

– Død, ødeleggelse og flukt vil trolig ramme titusenvis av afghanere de kommende månedene og årene om ikke IS-K holdes i sjakk, sier Andrew Mines.

Han er stipendiat ved programmet for ekstremisme ved George Washington University i Washington D.C. Eksperter forteller at IS-K forsøker å splitte Afghanistan og gjøre det til et umulig land å styre.

– Hvis landet er ustabilt, delegitimeres Taliban og da får IS-K sjansen til å ta kontroll over områder hvor Taliban ikke står like sterkt, sier Jacob Zenn, stipendiat ved tankesmien Jamestown Foundation i Washington D.C.

– Ironisk nok kan IS-K finne på å bruke en strategi som Taliban har brukt mot USA.

Ifølge eksperter består denne strategien blant annet av å infiltrere og utnytte styresmaktene, inngå allianser med andre grupper og å ta livet av opposisjonen. Talibans fungerende utenriksminister Amir Khan Muttaqi skal ha hevdet at den nye regjeringen «har kontroll på IS-K-problemet».

– Nittiåtte prosent av alle forberedelsene IS-K hadde gjort er nøytralisert, sa Muttaqi på et arrangement i Qatar denne uken.

Taliban står overfor den vanskelig oppgaven med å omstille seg fra en opprørsgruppe til en regjering, sier eksperter. Taliban må sannsynligvis gå med på kompromisser for å oppnå internasjonal anerkjennelse, avverge en økonomisk kollaps og håndtere den pågående humanitære krisen i landet.

IS-K vil forsøke å utnytte alle kompromisser som Taliban går med på, forteller ekspertene.

– Med tiden kan ting raskt de mer fordelaktige ut for IS-K, sier Mines.

Eksperter forteller at Taliban utilsiktet har styrket IS-K, ved å slippe fri hundrevis av innsatte fra afghanske fengsler i løpet av sommeren.

– Disse eks-fangene kan være delvis ansvarlige for økningen av angrep fra IS-K, sier Mines.

– Med mer utstyr og mer personell tilbake i egne rekker, har IS-Ks operasjonelle kapasitet nesten garantert økt.

Han legger til at Taliban, i tiden etter løslatelsene, har rettet oppmerksomheten sin mot høyt profilerte eks-fanger fra IS-K.

– De truer fremtiden vår

Vanlige afghanere er fanget mitt i den eskalerende konflikten mellom IS-K og Taliban.

I den nordlige provinsen Faryab har åresvis med dødelige sammenstøt mellom Taliban, IS-K og afghanske regjeringsstyrker tvunget titusenvis av mennesker på flukt.

– Afghanerer har lidd under krig i 40 år, sier Ahmad (28).

Han er bosatt i Faryab og ønsker kun å bruke fornavnet sitt.

– Hvert eneste hus har foreldreløse, enker og folk med varige skader og men.

Ahmad håpte at Taliban kunne bringe med seg en relativt trygg hverdag, selv om det betydde mer undertrykkende lover og regler. Men han forteller at gjenoppblomstringen av IS-K har knust håpet hans.

– Daesh utgjør en alvorlig trussel mot vårt lands fremtid, forteller 28-åringen.

– De forstyrrer freden i landet og truer håpet om en stabil fremtid.

Les også: «Foad» kom ikke med da Norge evakuerte personell fra Afghanistan. Nå lever han i skjul, langt fra hjembyen sin.

Oversatt fra engelsk av Sunniva Berggreen Kaalaas.

Opphavsrett ©2020 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS