Nyheter
Krigshelt hedret av oldebarnet
Med folkevalgte og inviterte gjester til stede i Eidsvollsgalleriet, kunne stortingspresident Masud Gharahkhani i går åpne utstillingen om en av sine forgjengere, krigshelten fra 2. verdenskrig Per Hysing-Dahl.
Tidspunktet var valgt med omhu, dagen før frigjøringsdagen. Lokaliseringen var heller ikke tilfeldig. Bare et par meter fra stedet hvor Per Hysings-Dahls Krigskors med sverd og kofferten til Forsvarets spesialstyrker nå står utstilt, hadde Reichskommissar Josef Terboven sin kontorpult. Terboven var Adolf Hitlers betrodde og direkte underlagte representant i Norge under krigsårene.
– Noen mennesker utfører bragder som blir stående som et eksempel til etterfølgelse for generasjoner. De viser en offervilje som redder andres liv. Tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahl var et sånt menneske. Og dessverre er kampen hans mer aktuell enn på lenge, sa stortingspresident Masud Gharahkhani i sin tale.
– I dag gir ukrainerne livet som innsats for å bevare sin frihet og sitt demokrati. Globalt er demokratiet truet av illiberale krefter, og er nå på samme nivå som i 1985. Hysing-Dahls historie minner oss på at vi aldri kan ta friheten for gitt, fortsatte han.
Stortingspresidenten fulgte tidligere i år Forsvarets spesialstyrkers helkopterskvadron på Rygge, 339 SOAS under flere markeringer i Frankrike. Det var her Per Hysing-Dahl med sitt lille ett motors Lysander fly, under dristige operasjoner fraktet franske agenter mellom England og Frankrike under den andre verdenskrig.
Oldepappa som helt
Ni år gamle Ida Marie både rørte og imponerte de fremmøte da hun talte:
– Jeg er den yngste etterkommeren av Per Hysing-Dahl. Jeg og min familie er glad for å ha oldepappa som vårt forbilde. For han og de andre mennene og kvinnene som kjempet som han, var tapre mennesker som gjorde alt for rettferdighet og for at vi, hans etterkommere, skulle få leve i et fritt land.
Oldebarnet til Per Hysing-Dahl avsluttet sin selvskrevne tale med en oppfordring:
– La oss bringe historien videre, å jobbe for å holde verdier som frihet og respekt for hverandre levende. Det er dette som vil gjøre verden bedre, sa niåringen fra Bergen som fikk stor applaus, klapp på skulderen og mange lovord fra stortingspresidenten for sin tale.
Stolt stortingspresident
– Det er slett ikke vanlig at vi har utstillinger av denne typen på Stortinget, så jeg er stolt over at vi har fått denne på plass. Utstillingen er ikke stor, men budskapet er viktig og forteller en historie vi ikke skal glemme, sier Gharahkhani til Forsvarets forum.
– Da jeg kom hjem fra markeringene i Frankrike forslo jeg for Stortingets presidentskap at vi skulle gjøre dette nå, dagen før frigjøringsdagen og et år før 80-årsmarkeringen av frigjøringsjubileet. Neste år blir det store markeringer over hele landet. Jeg synes det er ekstra fint at utstillingen har fått plass i Eidsvollsgalleriet. Hit kommer tusenvis av skoleungdommer på omvisning. De får høre historien om verdens nest eldste grunnlov. På veggene henger portretter av lovens forfedrene. Her får de høre den mørke historien om hva som skjedde i dette rommet under 2. verdenskrig. Nå får de også et møte med en av våre store krigshelter – det er sterk symbolikk.
– Hva betyr frigjøringsdagen for deg?
– Det kan oppsummeres med et ord: Takknemlighet! På frigjørings- og veterandagen skal jeg legge ned krans og holde tale på veteranmonumentet på Akershus festning. Veldig viktig at vi ikke glemmer de som fortsatt gjør en innsats for vår fred og frihet! Frigjøringsdagen 8. mai er ikke bare vår frigjøringsdag. Det er også frigjøringsdagen til Ukraina. I dag er det de som kjemper for sin frihet. En sterk påminnelse til oss selv om at vår frihet ikke er gratis, understreker stortingspresident Gharahkhani.