Nyheter:
30 soldater i skjerming på øy før Irak-oppdrag
Før 2. bataljon setter avgårde mot den varme, sandete Anbar-provinsen i Irak, sitter de to uker i skjerming på Oscarsborg festning i Oslofjorden.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En jogger skimtes gjennom disen som danser over Drøbaksundet og gradestokken i bilen viser ti minus. Om litt kommer passasjerfergen Oscarsborg II til kaien for å ta Forsvarets forums fotograf den lille turen over sundet til festningen hvor 30 soldater snart har vært isolert i to uker. Det er strenge smittevernregler, munnbind skal være på hele tiden, og minst to meters avstand skal overholdes til enhver tid.
– Dette er selvvalgt. Vi valgte Oscarsborg fremfor andre alternativer. Vi prøvde å finne et sted som matcher de amerikanske kravene om at det skal være militært kontrollert og skjermet, sier styrkesjef Andreas Hultgren til Forsvarets forums journalist over telefon.
De har allerede vært på øya i over en uke. Mandag 1. februar skal de foreta en hermetisk lukket tur til Gardermoen, før det bærer sørover.
Mange runder i tokilometersløypa
På Oscarsborg utenfor Drøbak er det hotellfasiliteter. Soldatene bor på hvert sitt rom og ses stort sett bare til middag.
– Blir det noe bading da?
– Nei, det er surt i fjorden her. Men det blir noen turer rundt på øya for å utforske. Så er det en rundløype på to kilometer her. Det blir et par runder når man skal løpe rolig langkjøring, sier rittmester Hultgren.
28-åringen har bakgrunn fra 2. bataljon, Telemark bataljon og Finnmark landforsvar. Nå skal han være styrkesjef for de 30 soldatene.
Undertegnede journalist – uten førerkort og fast jobb – er like gammel.
– Det er jo mye ansvar du får.
– Ja, det er et respektabelt ansvar, sier han om det seks måneder lange oppdraget i Irak.
Det overordnede oppdraget er å bidra til irakiske myndigheters nedholdelse av ekstremistgruppen IS. I tillegg ivaretar Norge sin rolle som troverdig partner for viktige allierte hvor vi alle bidrar til bekjempelse av voldelig ekstremisme, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter om oppdraget.
– Oppdraget de norske soldatene skal utføre er å bidra med vakt og sikring i Ain Al Asad Air Base (AAAB), dette i samarbeid med våre koalisjonspartnere i Operation Inherent Resolve (OIR). Det er USA som har hovedansvaret for baseforsvaret i området. De skal bo i den norske leiren Camp Midgard, som ligger inne i AAAB, skriver talsperson Ivar Moen ved FOH i en e-post.
Historiepreget opphold
En gruppe mennesker på en øy gir assosiasjoner til litterære verk som den nobelprisbelønnede «Fluenes Herre» hvor sivilisasjon, hierarki og gruppepsykologi problematiseres, eller John Donnes «No Man is an Island» om menneskers oppførsel i møte med isolasjon.
– Du kan nesten tenke at det er Bastøy, ler Hultgren på spørsmål om hvordan det er å være skjermet på en øy.
Han sier at de bruker dagene til å ha lagsamtaler og medarbeidersamtaler. I tillegg har museumsvakter på Oscarsborg brukt tid på å gi dem en innføring i festningens historie.
Det samme fikk kadetter fra Sjøkrigsskolen på mandag, da de seilte inn Drøbaksundet for å sette seg inn i beslutningene oberst Birger Eriksen måtte ta stilling til da tyske fartøy var på vei inn mot Oslo natt til 9. april 1940.
Eriksen landet på at «visst fanden skal det skytes med skarpt!» Hans handlingskraft bremset den tyske invasjonen slik at konge, storting og regjeringen fikk mulighet til å komme seg unna.
Den gamle seilskuta Statsraad Lehmkuhl, som kadettene skal seile med de neste ti ukene, kunne observeres av soldatene fra 2. bataljon mandag.
– Vi har ikke kanonvakt, men vi var ute og fulgte med, sier Hultgren.
Han sier at de setter stor pris på historie-forelesningene de selv har fått på festningen.
– Det er greit å bli minnet på hva som skjedde her.
2. bataljon har gått gjennom store endringer det siste året: Les intervjuet med oberstløytnant Werner Staurset her
En fot i bakken
Oscarsborg blir en mellomstasjon for 2. bataljon. Bak seg har de den nordnorske vinteren i Indre Troms. Foran seg har de Anbar-provinsen, som på vinteren kan variere mellom minus 15 og pluss 25 grader.
– Det er jo trist og vemodig å ha tatt farvel med familie og venner. Men det er godt å ta det litt med ro før man drar ned. Dette ser vi på som en positiv greie, en fot i bakken før vi skal være påskrudd til en hver tid.
Den amerikanskledede basen har flere ganger vært i mediebildet på grunn av angrep. Men det har ikke vært noen truende hendelser i området de norske soldatene skal reise til den siste tiden, opplyser Moen ved FOH.
– Trusselsituasjonen i Irak som helhet preges av enkelte hendelser i Bagdad, men det har siden januar 2020 vært relativt stille og rolig i Anbar provins, hvor AAAB ligger, skriver Moen.
Les mer om hendelsene i begynnelsen av 2020 her: Angrep mot base hvor norske soldater befinner seg
I tillegg til de cirka 30 norske soldatene i Anbar, er Norge tilstede i Bagdad med et lite team. I fjor dro rundt ti nordmenn til den irakiske hovedstaden for å inngå i et rådgivningsteam.
– Det norske rådgivningsteamet i Bagdad har kommet godt i gang med sin oppdragsløsning, og er en del av koalisjonens hovedsatsning i Irak. De irakiske sikkerhetsstyrkene viser en økende evne til selv å ivareta landets sikkerhet, og årsakene til dette er blant annet rådgiving og mentorering fra rådgivingsteamene i Military Advisor Group (MAG), skriver Moen.