Nyheter:
Menn kan bli lotter
HV-sjef Eirik Kristoffersen vil gjøre lotteforbundet kjønnsnøytralt. På tide, mener lottene.
– Vi har sjåfører, snøskuterførere, skyteinstruktører og børsemakere. Ofte mangler de militær autorisasjon for å bruke kompetansen sin i Heimevernet. Sånn kan vi ikke ha det. All den sivile kompetansen må vi utnytte maksimalt, sier generalmajor Eirik Kristoffersen.
Han var invitert av Norges forsvarsforening for å snakke om Heimevernet under Arendalsuka. Hva vil vi med Heimevernet, het seminaret.
– Jeg ønsker at Norges Lotteforbund skal bli kjønnsnøytralt. HV trenger frivillige som kan IT og kan være hundeførere. Vi må ha flere menn inn i støttefunksjoner som lottene tidligere har bidratt med. Vi trenger begge kjønn også her.
Jeg ønsker at Norges lotteforbund skal bli kjønnsnøytralt
Forbundsleder Nina Karin Skogan i Norges Lotteforbund (NLF) sier at et kjønnsnøytralt lotteforbund ble foreslått allerede i 2013. Daværende HV-sjef Tor Rune Raabye kom med ideen. Nå jobber en arbeidsgruppe med saken, forteller Skogan. Målet er å legge frem et forslag på landsmøtet i 2019.
– Vi har fått flere direkte forespørsler fra menn som ønsker å bidra med sin sivile kompetanse som frivillige i Forsvaret, sier hun.
Lotteforbundet er i dag en frivillig organisasjon for kvinner over 16 år. Lotter er kvinner som ønsker å gjøre en innsats innen militært beredskapsarbeid og er en del av totalforsvaret. De samarbeider tett med Heimevernet og kan blant annet utdanne soldater til Heimevernet – gjennom egne grunnkurs.
Skogan forteller at de er positive til å slippe menn inn i organisasjonen.
– Utviklingen går videre, og vi ser behovet for flere HV-soldater med sivil kompetanse.
– Vi er glad for at HV-sjefen ser hva vi har bidratt med og hvilken rolle lotter kan spille, sier hun.
Vi er glad for at HV-sjefen ser hva vi har bidratt med og hvilken rolle lotter kan spille
– Vi har utdannet flere soldater som har gått videre i Forsvaret. Kristin Lund for eksempel, var lotte. Den første kvinnelige F-16-piloten var også lotte.
– Hvilke oppgaver ser du for deg at mannlige lotter vil kunne hjelpe Forsvaret med?
– IT er et godt eksempel. Forsvaret trenger ikke flere menn som kan løpe 3000 meter raskt. De må ha folk som kan data. Andre eksempler er sykepleiere og annen sivil kompetanse.
Ei som lot seg begeistre av foredraget til HV-sjefen, var stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet.
– Mange vil inn i Forsvaret, samtidig sier sjefen for Heimevernet at de trenger flere, sier hun.
Innspillet om å gjøre Lotteforbundet kjønnsnøytralt, var nytt for henne. Uansett er det viktig for Senterpartiet at flere kan få gjøre førstegangstjeneste.
– Kristoffersen åpner for at flere kan gjøre tre eller seks måneders tjeneste før de overføres til Heimevernet, Sivilforsvaret eller annen samfunnstjeneste.
Sivilforsvaret står nå foran en større revisjon. Jeg liker ideen, sier hun.
Les også intervjuet forsvaretsforum.no hadde med Eirik Kristoffersen i juni: Om behov for flere HV-soldater, Finnmark landforsvar og hvorfor landmakten trenger både heimevern og hær