Nyheter:

VG: Tyrkia blokkerer Natos plan for Norge

Natos plan for Norge er en av flere Tyrkia nekter å godkjenne før Nato godkjenner deres forsvarsplan og anerkjenner YPG som en terrortrussel.

Planen som foreløpig ikke blir godkjent, er en gradert forsterkningsplan som skisserer hva som vil skje dersom Norge blir invadert eller at det oppstår en sikkerhetspolitisk krise i landet, skriver VG. Avisen skriver at de har informasjonen fra en sentralt plassert Nato-kilde. 

I tillegg til Norge, er planene for Polen, Estland, Latvia og Litauen, fortsatt ikke godkjent av Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået Reuters

Tyrkia ønsker at Nato anerkjenner YPG-militsen som en terrortrussel. YPG har vært en samarbeidspartner med USA i Syria, og Tyrkia misliker støtten alliansepartnere har gitt gruppen. 

Forsvarets forum besøkte Nato: Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter under press 

Reuters skriver at Washington trakk sin støtte til det tyrkiske ønsket, og etter dem fulgte flere medlemsland. 

Verken VG eller Reuters har fått et direkte svar på Tyrkias opptreden fra Nato-sjef Jens Stoltenberg. 

– Vi har planer til å forsterke og forsvare alle Nato-land, også de baltiske landene og Norge. Ikke bare har vi planer, men vi har også mer styrker enn vi har hatt på mange år, sa Stoltenberg til VG.

Avisen spurte ham om det var aktuelt for Nato å liste YPG som terrororganisasjon. 

– Vi har ikke slike lister, fikk de til svar. 

Stats- og regjeringssjefene i Nato samles til toppmøte i London tirsdag til torsdag denne uken. Alliansen feirer 70 år i år. 

– Akkurat nå håper alle det skal løse seg på toppmøtet, men da må Erdogan få noe i retur. Vet ikke helt hva han og Trump har avtalt og om noe, sier en høytstående kilde i Nato til Forsvarets forum.

Kilden forteller at dette er en lang og komplisert historie som har gått over to-tre år. Saken har ikke noe gjøre med Norge i utgangspunktet, men forsvarsplaner generelt. 

Det viktigste for Tyrkia er at deres syn på YPG og partiet PYD, som YPG-militsen er underlagt, blir godtatt i resten av alliansen.