Utsetter sesjon

Forsvarets personell- og vernepliktssenter vil ikke kalle inn noen til sesjon før tidligst etter påske. Dette som følge av høynet beredskap for å hindre koronasmitte.

​– Det er en beslutning FPVS tok i dag, og som varer frem til påske i første omgang, sier Petter Lysholm, sjef vernepliktsavdelingen i Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS). 

I dag ble det kjent at myndighetene stenger ned blant annet skoler, barnehager og kulturarrangementer i hele landet for å hindre spredning av koronaviruset. Tiltakene som settes i verk mot koronasmitten er de mest inngripende vi har hatt i fredstid, sier statsminister Erna Solberg (H).

– ikke kritisk å stenge en periode

Også Forsvaret har iverksatt tiltak for å begrense smittespredning, og tilbyr en rekke kapasiteter for å bistå sivile myndigheter. I tråd med de nye retningslinjene, vil FPVS forsøke å begrense risikoen for smitte i forbindelse med sesjon.

– Når folk skal på sesjon bruker de i stor grad offentlig transport. De som kalles inn kommer fra et utall kommuner rundt om i landet. Da må vi henge med på det som skjer ellers i samfunnet. Selv om vi er en beredskapsorganisasjon, er det ikke kritisk for Forsvaret å stenge ned sesjon en viss periode. 

Har du innspill eller tips i denne saken? Kontakt oss på [email protected]

Vurderer alternative metoder

FPVS ser nå på alternative metoder for å finne ut om folk er skikket for førstegangstjenesten uten å måtte gjennomføre sesjon, opplyser Lysholm. Blant annet har de en god del data fra den elektroniske egenerklæringen og offentlige registre som kan brukes i arbeidet. 

For dersom sesjon blir utsatt over en lengre periode uten alternative former for å vurdere om de innkalte er tjenestedyktig, vil det bli en forskyvning i hele organisasjonen. 

– Hvis alle skal gjennom sesjon blir det uten sesjonsgjennomføring over tid vanskelig å fylle opp kontingentene som skal ut og tjenestegjøre i de ulike avdelingene. Når avdelingene ikke blir fullt opp får det selvfølgelig konsekvenser. Derfor ser vi på alternative måter å gjøre det på, sier Lysholm. 

Mer aktuelt med siste dagers eskalering

– Har dere vurdert å utsette sesjon før meldingen fra Regjeringen kom i dag? 

– Ja, det har vært en fortløpende vurdering denne uken, men det ble mye mer aktualisert med eskaleringen av situasjonen de siste dagene, og med fokuset det har vært på dette i Forsvaret den siste tiden. 

Lysholm opplyser at de vil følge situasjonen tett fremover for å vurdere når det eventuelt vil bli aktuelt å starte opp igjen. 

– Vi håper å komme igang igjen så fort som mulig, men vi må ta allmennpreventive hensyn og være med på det nasjonale løftet som gjøres nå. 

Visste du at vi sender ut nyhetsbrev hver morgen med de viktigste forsvars-nyhetssakene du må få med deg? Meld deg på her.