Nyheter

INTERNASJONALISERING: Krigsskolen på Linderud har samarbeid med Serbia om utveksling av kadetter.

Rekordmange studenter fra FHS på utveksling i utlandet

Noen av lærestedene Forsvarets høgskole sender studenter til, er i Serbia og Nord-Makedonia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Aldri før har så mange av studentene våre vært på utveksling til læresteder i andre land, sier Marit Rye-Ramberg, internasjonaliseringsansvarlig ved FHS.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Alt FHS gjør når det gjelder internasjonalisering er egentlig nytt, og det går i ganske rask fart fremover, legger hun til.

For å fortsette å være akkreditert som høgskole, må FHS tilrettelegge for ordninger som gir studenter og ansatte muligheter for internasjonal mobilitet.

Til vanlig tilhører studentene Luftkrigsskolen, Sjøkrigsskolen, Krigsskolen og Cyberingeniørskolen, alle ligger under Forsvarets høgskole.

Tyskland og Frankrike

Marit Rye-Ramberg forteller at høsten 2020 var de to første studentene på utveksling til Helmut Schmidt universitetet i Hamburg, Tyskland i tre måneder. I vår var fire studenter fra Luftkrigsskolen på eliteskolen Saint-Cyr i Frankrike i fire måneder.

Siden september har Luftkrigsskolen hatt to studenter på utveksling til Saint-Cyr, der de skal være til slutten av januar neste år.

Sju studenter er akkurat nå ved Helmut Schmidt universitet i Tyskland, de kommer hjem til jul.

Les også: Kadett Marte Teigen Gravem har fått servert kringle, bratwurst og øl til frokost på utveksling i Tyskland

Alle disse reiser ut gjennom Erasmus-programmet, en utvekslingsordning for studenter innen EU-området og EØS-området. For å fortsette å være akkreditert som høgskole, må FHS legge til rette for utveksling med læresteder i andre land.

– Fra april- august hadde vi en fransk masterstudent som intern her i fagstaben i FHS. Hun er til daglig student ved Sorbonne universitetet i Paris og jobbet med internasjonalisering da hun var her, sier Rye-Ramberg.

Forsvarsrettet sikkerhetsreform

Helt nytt er det at tre elever fra Krigsskolen denne høsten er på utveksling ved Military Academy of the University of Defence i Beograd, Serbia. Samtidig er også tre krigsskoleelever ved Military Academy of the Republic of Macedonia i Skopje, Nord-Makedonia.

– Opplegget i Serbia og Nord-Makedonia er en del av Forsvarsrettet sikkerhetsreform (FSSR), og gjennomføres i tett samarbeid med den norske ambassaden i Beograd, Forsvarsstaben og FD.

Militærfaglig kompetanse

– Dette er aktiviteter og prosesser som skal styrke den administrative og institusjonelle kapasiteten i et lands forsvars- og sikkerhetssektor. Det brukes om arbeid som gjøres for å reformere og videreutvikle militærfaglig kompetanse og ferdigheter i forsvaret. Nå også for første gang ved å utveksle kadetter, sier Rye-Ramberg.

I januar kommer det to kadetter og en instruktør fra Serbia, samt to kadetter og en instruktør fra Nord-Makedonia som alle skal studere og jobbe på Krigsskolen Linderud. I tillegg har FHS tatt i mot fire tyske kadetter og tre franske kadetter, som drar hjem i desember.

Det er gjort mindre presiseringer i denne artikkelen etter at den ble publisert. Saken er sist oppdatert 29.11.2021, klokken 9.30.

Powered by Labrador CMS