Nyheter:

Michele Flournoy under et møte i Beijing for noen år tilbake. Flournoy har lang erfaring fra Pentagon og ansees som favoritt til å blir ny forsvarsminister i USA.
Michele Flournoy under et møte i Beijing for noen år tilbake. Flournoy har lang erfaring fra Pentagon og ansees som favoritt til å blir ny forsvarsminister i USA.

Hun kan bli USAs neste forsvarsminister

USA kan få sin første kvinnelige forsvarsminister. Michèle Flournoy er favoritt til å overta jobben etter Mark Esper.

Publisert Sist oppdatert

I helgen ble det klart at Joe Biden overtar som president etter Donald Trump. Selv om han ikke offisielt overtar embetet før den 20. januar er jobben i gang med å finne kandidater som skal sitte i den nye regjeringen. Den største favoritten til å overta som forsvarsminister er Michèle Flournoy.

I følge Defence News var hun tiltenkt jobben allerede under Obamas regjering, da Chuck Hagel trakk seg fra stillingen, i 2014. Men Flournoy gjorde det klart at hun ikke ønsket å være en kandidat av familiære årsaker.

Hun var også vurdert som favoritt til jobben som forsvarsminister dersom Hillary Clinton hadde vunnet valget i 2016. Istedenfor vant Donald Trump.

Fire år senere ligger Flournoy likevel an til å få jobben – som den første kvinnelige forsvarsministeren i amerikanske historie.

Lang erfaring

– Michèle Flournoy ville vært et solid valg. Hun er en god leder, kjenner Pentagon og har en agenda som sannsynligvis vil bidra til å styrke Forsvaret, sier Kori Schake, som har jobbet med sikkerhetspolitikk i Bush-administrasjonen og er nå tilknyttet tenketanken «American Enterprise Institute.»

Flournoy jobbet i Pentagon når Bill Clinton var president og har senere vært innom ulike tenketanker, blant annet som leder for Center for a New American Security (CNAS) som hun var med å etablere i 2007. To år senere ble hun «Under Secretary of Defense for Policy» i Obama-administrasjonen. Dette er den tredje øverste sivile stillingen i Pentagon. Her jobbet Flournoy blant annet med planverk for krigene i Irak og Afghanistan.

I 2012 forlot hun Pentagon-jobben og gikk tilbake til CNAS. Siden 2016 har hun jobbet i et konsulentselskapet WestExec Advisors.

Nå kan neste stopp være Det hvite hus i Washington D.C.

Tøff linje ovenfor Kina

Tidlig i oktober ga Michèle Flournoy et intervju som sier noe om hva hun ser på som de største sikkerhetsutfordringene USA står ovenfor. Hun trekker spesielt fram Stillehavsregionen og Kina som en trussel mot amerikanske interesser. Dette kan signalisere et skifte bort fra Midtøsten hvor amerikanske styrker har vært tungt involvert de siste tiårene.

Hun peker også på at den teknologiske utviklingen går raskt og at kapasitetene til potensielle motstandere er under utvikling. Flournoy ønsker å styrke investeringene i ny teknologi og våpensystemer. Det kan innebære å redusere kostnadene knyttet til moderniseringen av det amerikanske atomvåpen-arsenalet som Donald Trump har gått inn for.

Kandidat måtte amputere beina

Selv om valget Michèle Flournoy av mange ansees som det åpenbare valget til ny forsvarsminister, finne det også andre kandidater. Nettstedet Politico har laget en oversikt over personer som er aktuelle for stillinger i en Biden-regjering. På forsvarsminister-posten nevnes også Tammy Duckworth og Jack Reed.

Tammy Duckworth måtte amputere beina etter å ha blitt skadet i et angrep mot helikopteret hennes i Irak.
Tammy Duckworth måtte amputere beina etter å ha blitt skadet i et angrep mot helikopteret hennes i Irak.

Førstnevnte er senator for Illinois og veteran fra Irak-krigen. Hun mottok utmerkelsen «Purple Heart» etter å ha blitt skadet da helikopteret hennes ble truffet av en rakettdrevet granat under en operasjon i Irak i 2004. Hun har senere jobbet med veteran-saker, blant annet under Obama-administrasjonen.

Jack Reed sitter i «Armed Services Committee» i senatet og har vært nevnt som en mulig kandidat til jobben som forsvarsminister flere ganger.

Både han og Duckworth ansees likevel som mindre sannsynlig kandidater enn Flournoy, ifølge nettstedet Politico.