Nyheter:

Lederen av folkerepublikken Kina, Xi Jinping. Kina er et av flere land som ikke har gratulert Joe Biden som ny USA-president.

Kina har ennå ikke gratulert Biden

Joe Biden har fått gratulasjoner fra hele verden, men ikke fra Brasil, Kina og Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gratulasjonene til Joe Biden har strømmet på fra mange deler av verden.

Men fra Kina er det foreløpig taust.

Dermed har flere av verdens viktigste ikke-vestlige stormakter foreløpig valgt å avvente situasjonen. Heller ikke Russland eller Brasil har gratulert Biden. Men begge disse landene har ledere som antas å være godt fornøyd med Donald Trump.

Samtidig har Trump utpekt Kina som USAs internasjonale hovedrival og gått til handelskrig mot landet.

Håper på forutsigbarhet

Selv om Kina så langt ikke har gratulert Biden, får han forholdsvis positiv omtale i den engelskspråklige avisa Global Times, som kontrolleres av Kinas kommunistparti. I en ny lederartikkel uttrykker avisa håp om at forholdet til USA kan bli mer forutsigbart.

Avisas sjefredaktør Hu Xijin har dessuten lagt ut en video der han sier at Kinas regjering ønsker å holde en viss avstand til valgkampen i USA.

Foto: SAUL LOEB / AFP)

Fornøyd med Trump?

Selv om Trump har lagt seg på en svært hard linje overfor Kina, har enkelte vestlige analytikere spekulert på om Kina egentlig har vært fornøyd med ham.

Ett av argumentene er at Kina foretrekker splittelse mellom USA og landets allierte.

Kinesiske myndigheter reagerer ofte svært sterkt når de opplever at andre land blander seg inn i Kinas indre anliggender. Dette er også en mulig forklaring på at de nå venter med å kommentere den politiske prosessen i USA.

En milliard visninger

På kinesiske sosiale medier har mange brukere vært positive til Bidens valgseier. Seierstalen hans har fått mye oppmerksomhet, og en emneknagg knyttet til talen er sett over én milliard ganger på det sosiale mediet Weibo, ifølge The Guardian.

– Det er slik en president skal oppføre seg, skriver en bruker som har sett talen.

Også Bidens livshistorie har fått oppmerksomhet både i statskontrollerte medier og på sosiale medier i Kina. Mange har kommentert hans lange karriere fra han var en av USAs yngste senatorer til han nå blir landets eldste president.

Foto: Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman og hans far, kong Salman, gratulerer Demokratenes Joe Biden med valgseieren.

Den saudiarabiske kronprinsen har vært sett på som en av de autoritære lederne i verden med et godt forhold til Donald Trump.

Søndag sender han imidlertid sine gratulasjoner til Joe Biden, melder Arab News.

Meldingen bekreftes av det statlige nyhetsbyrået SPA. Også kong Salman sender sine gratulasjoner.I meldingen som er lagt ut på SPAs nettsider, vanker det også gratulasjoner fra bin Salman til visepresident Kamala Harris.

– Hans høyhet kronprinsen uttrykte varme gratulasjoner og beste ønsker om suksess til hennes eksellense, og uttrykte sin ambisjon om å fortsette det felles samarbeidet mellom landene, heter det i meldingen.

Taliban mener Biden må fortsette uttrekkingen fra Afghanistan

Den afghanske islamistgruppen Taliban sier Joe Biden må holde seg til avtalen om å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan.

Avtalen ble signert av Donald Trump 29. februar, og ligger til grunn for fredsforhandlingene mellom Taliban og myndighetene i Afghanistan.

Ifølge avtalen skal alle amerikanske soldater være ute av landet innen mai neste år.

Til gjengjeld skal Taliban stoppe internasjonale terrorgrupper som IS og al-Qaida fra å operere i Afghanistan.

– Vi signerte en avtale med amerikanske myndigheter, ikke en enkeltperson, sier Taliban-talsperson Mohammad Naeem til nyhetsbyrået AFP.

– Vi håper at denne prosessen ikke blir svekket, men i stedet styrket, legger han til.

Foto: NOORULLAH SHIRZADA / AFP)
Powered by Labrador CMS