Nyheter:
Flere omrokkeringer etter sparking av forsvarsminister
– Sparkingen er oppsiktsvekkende, fordi den ikke synes å ha noen praktisk, rasjonell begrunnelse, mener USA ekspert Hilmar Mjelde.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
På mandag ble det kjent at president Donald Trump har sparket forsvarsminister Mark Esper. I etterkant har tre høytstående tjenestemenn har valgt å si fra seg stillingene i Pentagon.
Personene som overtar, blir sett på som svært lojale overfor den sittende presidenten.
Demokraten Adam Smith leder forsvarskomiteen i Representantenes hus. Han mener slike utskiftninger på høyt nivå ved forsvarsdepartementet er farlige i en overgangsperiode mellom presidenter.
– Hvis dette er begynnelsen på en trend - presidenten sparker eller tvinger ut nasjonale sikkerhetsfagfolk for å erstatte dem med mennesker som oppleves som mer lojale mot ham - vil de neste 70 dagene i beste fall være prekære og i verste fall direkte farlige, sier Smith ifølge USA Today.
Esper er den fjerde forsvarsministeren Trump har kvittet seg med i løpet av sine fire år som president.
Ingen rasjonell begrunnelse
Det har lenge vært et anspent forhold mellom Trump og Esper. Bakgrunnen for sparkingen er blant annet at Esper sto imot presset fra Det hvite hus om bruken av føderale soldater for å slå ned på demonstranter under opptøyene i sommer. Han har også vært skeptisk til en rask tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Afghanistan og i praksis forbudt bruk av sørstatsflagg i militæret.
Hilmar Mjelde er statsviter med doktorgrad i sammenlignende politikk og jobber som seniorforsker ved forskningsinstituttet Norce. Han mener Trump verdsetter lojalitet mer enn kompetanse og integritet i sine medarbeidere.
– Sparkingen av Esper kan derfor skyldes hevn for opplevd illojalitet etter Espers motvilje og indirekte kritikk av Trump sist sommer. Det er vanlig å skifte ut statsråder i forkant av en ny presidentperiode. Men denne sparkingen er oppsiktsvekkende, fordi den ikke synes å ha noen praktisk, rasjonell begrunnelse, sier Mjelde.
– Dette skjer helt på tampen av presidentperioden - er dette i første rekke en symbolsk handling eller kan det få praktiske konsekvenser?
– Jeg anser ikke det for å være dramatisk rent praktisk. Media, spesielt norske, skaper unødvendig mye angst ved måten de fremstiller dette på. Amerikansk utenriks- og forsvarspolitikk avgjøres i Det hvite hus og Det nasjonale sikkerhetsråd, ikke i departementene.
– Presidenten får den utenriks- og forsvarspolitikken han vil ha. De enkelte statsrådene har ikke noen beslutningsmakt uavhengig av presidenten, sier Mjelde.
Trump-lojal trio overtar
De siste utnevnelsene i forsvarsdepartementet innebærer at Anthony Tata blir ny undersjef for forsvarspolitikk, Ezra Cohen-Watnick blir ny undersjef for etterretning, mens Kash Patel blir stabssjef for forsvarsminister Millers.
Alle tre er kjent for å ha bånd til Trump-administrasjonen, ifølge NBC News.
Hilmar Mjelde mener Trump leder den mest kaotiske administrasjonen noen sinne.
– Han tar avgjørelser på impuls og instinkt heller enn på basis av forsiktig analyse. Men slik har det vært gjort i fire år. Justis-, utenriks- og forsvarsdepartementet har vært preget av uro i hele Trumps periode.
– Så dette er ikke egentlig så ekstraordinært til Trump å være, sier Mjelde.