Nyheter

OVERSIKT: Vestlige land leverer store mengder våpen til Ukraina, blant annet denne forsendelsen fra USA. Men når våpnene er levert og blitt en del av krigen, er det vanskelig å holde oversikt hvor de havner til slutt, forteller kilder til CNN. Bildet er tatt på en amerikansk base den 21. januar 2022.

USA vet «nesten ingenting» om hvor våpenhjelp til Ukraina havner

USA har liten mulighet til å spore hva som skjer med våpenhjelpen etter at den har nådd Ukraina og vet «nesten ingenting» om hvor våpnene ender opp, melder CNN.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestlige land fortsetter å forsyne Ukraina med våpen, men frykten er at de kan havne i feil hender. En høyt plassert forsvarstjenestemann innrømmer overfor CNN at det alltid er en risiko for at våpnene over tid kan ende hos andre militære grupper.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har god oversikt en liten stund, men når de havner i krigståka, vet vi nesten ingenting. De forsvinner inn i et stort, svart hull, og etter kort tid har du nesten ingen oversikt, sier en av flere kilder kanalen har snakket med.

– Det er vanskelig å følge med når vi ikke har folk på bakken, sier en annen kilde. Den mangelen gjør det også vanskelig for vestlig etterretning å få pålitelig informasjon om ukrainske styrker og tap.

Tirsdag kveld sa talsperson John Kirby i det amerikanske forsvarsdepartementet at Ukraina hadde fått flere fly og deler til å reparere ødelagt utstyr. Onsdag endret imidlertid Pentagon meldingen til at Ukraina kun har mottatt flydeler.

Et ikke navngitt land skal ha tilbudt seg å levere krigsfly til Ukraina, men ifølge Kirby har Ukraina foreløpig «ikke mottatt hele fly fra et annet land».

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsetter å be det internasjonale samfunnet trappe opp den militære bistanden landet trenger i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene.

– Om vi hadde hatt tilgang til alle våpnene vi trenger, og som våre partnere har, ville vi fått slutt på denne krigen allerede, sa Zelenskyj tirsdag.

Powered by Labrador CMS