Nyheter:

Erdogan hyllet under besøket Aserbajdsjans «strålende seier» i Nagorno-Karabakh

Erdogan hyller Aserbajdsjans «gloriøse» seier

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hyllet Aserbajdsjans «strålende» seier mot Armenia i Nagorno-Karabakh da han torsdag besøkte Baku.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkia sto på Aserbajdsjans side i den seks uker lange krigen, som endte med at armenske separatister måtte gi slipp på tre områder.

Verdenssamfunnet anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men enklaven og omkringliggende områder har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning.

Les også: Tyrkias president truer med «åpne porten til Europa» for av syriske flyktninger

Over 5.000 mennesker ble drept under den seks uker lange krigen, der Tyrkia anklages for å ha bidratt på aserbajdsjansk side med hundrevis av leiesoldater, mange av dem rekruttert blant syriske opprørere.

Torsdag var det klart for en storslått militærparade i Baku, der regjeringsstyrkene viste fram alt det militære materiellet de erobret fra armenerne.

Rettmessig sak

Erdogan hyllet under besøket Aserbajdsjans «strålende seier» i Nagorno-Karabakh, men understreket samtidig at landets kamp mot Armenia ikke er over.

– Aserbajdsjan reddet landområdene sine fra okkupasjon, men det betyr ikke at kampen er over. Både den politiske og militære kampen vil fortsette på mange fronter, sa han under militærparaden.

Under samtalene med president Ilham Alijev understreket Erdogan «brorskapet» mellom de to land, og de diskuterte også hvordan Tyrkia skal bidra til å fremme Aserbajdsjans «rettmessige sak» i internasjonale fora.

Geopolitisk kupp

Analytikere ser på Aserbajdsjans seier over de armenske separatistene som et viktig geopolitisk kupp for Erdogan, som styrker Tyrkias innflytelse i Kaukasus-regionen.

– Aserbajdsjan ville ikke ha hatt militær suksess i Karabakh uten Tyrkias politiske støtte, sier Elhan Shahinoglu i den aserbajdsjanske tankesmia Atlas.

– Uten Erdogans støtte ville Jerevans allierte Russland – som konkurrerer med Ankara om innflytelse i Kaukasus – ha presset Baku til å stanse krigføringen, sier han.

Russland grep inn

Den seks uker lange krigen kom til en slutt da de aserbajdsjanske styrkene nærmet seg Nagorno-Karabakhs største by Stepanakert, som kontrolleres av armenske separatister.

Russland, som har militærbase i Armenia, grep da inn og fikk i stand en våpenhvile der armenerne gikk med på å trekke seg ut av de tre distriktene Aghdam, Lacin og Kalbajar.

Aserbajdsjan feirer dette som en stor seier, mens det har vært store demonstrasjoner i Armenia mot avtalen.

Russland har sendt en fredsbevarende styrke på 2.000 soldater til Nagorno-Karabakh, der de skal sørge for status quo de neste fem årene. Tyrkia skal sørge for at våpenhvilen holdes på aserbajdsjansk side.

Les også: Tyrkia kastet ut av F-35-programmet

Powered by Labrador CMS