Nyheter
Tidligere forsvarssjef har liten tro på nye Taliban-forhandlinger
General Sverre Diesen var i 2020 flere ganger i samtaler med Taliban i Afghanistan på vegne av Utenriksdepartementet.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Før jul i 2020 jobbet tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i en drøy måned med Afghanistan-samtaler på oppdrag for Utenriksdepartementet. Det var før den vestlige uttrekkingen fra Afghanistan for alvor startet. Det skriver Vårt Land.
Diesen bekrefter overfor avisen at han var med på flere møter i Doha i Qatar. Der møtte han blant annet tre medlemmer fra Talibans forhandlingsdelegasjon.
Generalen har liten tro på nye forhandlinger under Talibans møte med vesten som foregår fra søndag til tirsdag, i Norge.
– Hvorfor skal vi forhandle med makthavere som vi egentlig ikke ønsker at skal styre Afghanistan? Hensikten må i så fall være å bidra til å løse de humanitære utfordringene i landet, sier Diesen til avisen.
Les også: Derfor snakker vi med Taliban
Humanitær situasjon
Bakgrunnen for samtalene i Norge er blant annet en humanitære situasjonen i Afghanistan. Den har blitt betydelig verre etter Talibans overtakelse av landet i august.
23 millioner afghanere trues nå av sult, og FN sier det trengs fem milliarder dollar i internasjonal bistand for å håndtere krisen i landet.
Les også: Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære
– Men det viktige spørsmålet her er om vi er tjent med å hjelpe Taliban med å dempe konsekvensene av deres egen inkompetanse og brutalitet når vi samtidig ikke ønsker at de skal styre landet? Min vurdering er at vi ikke bør la kortsiktige humanitære instinkter få overtaket når det bidrar til å befeste et mørkemannsvelde i landet, sier han.
– Det er hverken vi eller det afghanske folk tjent med i lengden.
Diesen var forsvarssjef i perioden 2005 til 2009 og har i en årrekke jobbet tett på det norske bidraget til Afghanistan. De siste årene har han vært tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt.
Les også: Medlem i Taliban-delegasjonen kobles til norsk journalists død