Nyheter:
64,5 milliarder kroner til forsvarsbudsjettet
ALTA: Regjeringens forslag innebærer en økning på 3,5 prosent fra fjorårets budsjett.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er en reell økning på 4,1 prosent, får Forsvarets forum opplyst.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen legger onsdag fram forsvarssektorens del av statsbudsjettet for 2021 i Alta.
Bakke-Jensen vil ikke peke ut hvem som kan juble høyest når Forsvarets forum spør ham etter pressekonferansen:
– Den langtidsplanen vi har lagt, den gir føring og legger til for satsing på Forsvaret fremover. Alle skal være glad for at vi finansierer de planene vi har lagt, for da skaper vi forutsigbarhet og da har vi mulighet for å bygge et godt forsvar, sier statsråden.
Her er noen av satsningsområdene:
- En halv milliard til ammunisjon og reservedeler. Pengene skal gå til kjøp av ammunisjon, reservedeler og medisinsk forbruksutstyr. Pengene skal brukes til å fylle opp beredskapslagre med materiell og reservedeler, samt til å ta igjen vedlikeholdsetterslep.
- 1,3 milliarder til Evenes flystasjon og om lag 1 milliard til Ørland flystasjon. Den oppdaterte analysen av kampflyprosjektet viser en forventet kostnad på 98,8 milliarder kroner. Det er en overskridelse på i overkant av 9 milliarder kroner sammenlignet med en tidligere kostnadsberegning, viser budsjettforslaget.
- E-tjenesten styrkes med 140 millioner. – E-tjenesten har mange store oppgaver, en del av det går til at vi begynner å ansatte og utdanne folk i forhold til det med tilrettelagt innhenting, så skal de ha noe utstyr fremover og litt sånt forskjellig. Så pengene går til å videreutvikle e-tjenesten, en del i henhold til den nye E-loven, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum.
Se stream fra pressekonferansen her:
Muligheter for lokalt næringsliv
Forsvarets forum er kjent med at budsjettet legges fram nettopp i Alta fordi budsjettet gir muligheter for lokalt næringsliv til å kapre kontrakter som skal ut på anbud, blant annet i forbindelse med utbygging ved Porsangmoen.
De siste årene har Forsvarets avtrykk i tidligere Finnmark blitt stadig tydeligere, med en oppbygging av Finnmark landforsvar (FLF). FLF består av Garnisonen i Sør-Varanger, Porsanger bataljon og HV-17. De to sistnevnte er forlagt ved Porsangmoen utenfor Lakselv.
Økning på 2 milliarder i fjor
I regjeringens forslag til budsjett for 2020, var det lagt opp til en økning på 2 milliarder kroner fra året før, til 61 milliarder kroner. Av det var Hærens andel på rundt 6 milliarder, Sjøforsvarets på cirka 5,7 milliarder og Luftforsvarets på om lag 6,9 milliarder.
Fjorårets budsjett var beregnet til å utgjøre 1,8 prosent av BNP. Nato har som mål at alle medlemsland skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar.
Regjeringen skriver på sine nettsider at BNP-andelen har økt fra 1,51 prosent i 2013, da Erna Solberg tok over som statsminister, til anslagsvis 1,8 prosent i 2020. Dog skal det nevnes at Nato har justert rapportering av forsvarsutgifter slik at flere poster kan inngå i utregningen.
Budsjett før LTP
Hvert fjerde år vedtar Stortinget en langtidsplan for forsvarssektoren som legges fram av regjeringen. Regjeringen la i april frem den neste planen, som skal vare fra 2021 til 2024. Planen ble sendt i retur fra Stortinget med åtte punkter de mente måtte forbedres.
Planen er ventet fremlagt for Stortinget 16. oktober. Budsjettet som nå legges frem dekker det første året av planen som ennå ikke er godkjent i Stortinget.
Rettelse: I denne saken sto det først at Finnmark landforsvar bestod av Porsanger bataljon, Garnison Sør-Varanger og Heimevernets soldatutdanning. Det siste er feil. Hele HV-17 inngår i LFL. Rettet 7.10.2020, klokken 10.45.