Nyheter:

Statsadvokaten får Ingstad-etterforskningen rundt påske

– Vi skal ta stilling til både foretaksstraff og eventuell straffeforfølging av de som i dag har status som mistenkte, forteller etterforskningslederen til Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter politiadvokat Ole Bjørn Mevatne overfor Forsvarets forum. Mevatne forteller at det er et omfattende arbeid som ennå pågår og at statsadvokaten i Hordaland trolig ikke ser noe til politiets innstilling før påsken nærmer seg.

– Det kan også bli over påske, forteller han.

– Vi skal ta stilling til både foretaksstraff og eventuell straffeforfølgning av de som i dag har status som mistenkte, legger han til.

Les også: Situasjonsforståelsen var svak og kommunikasjonen om bord Helge Ingstad sviktet, sier Ingvild Ytrehus i Statens havarikommisjon.

Ingen er siktet

Fire personer har i dag status som mistenkte. Det er ansvarlig ved Fedje radio, vaktsjefen om bord i KNM Helge Ingstad og losen og kapteinen som var om bord på tankskipet TS Sola. En av de siktede på Sola har ikke formelt blitt forelagt mistanken.

Om mistanken mot noen av de involverte styrkes og går over til siktelse, er Vest politidistrikts egen avgjørelse.

Les også: Bli med på innsiden av KNM Helge Ingstad.

Kolliderte etter Nato-øvelse

Tankskipet Sola og fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte i Hjeltefjorden i farvannet utenfor Bergen høsten 2018, rett etter at Nato-øvelsen Trident Juncture var avsluttet. I forkant av ulykken hadde Ingstad og resten av den maritime styrken under øvelsen seilt i formasjon for det avsluttende øvelsesbildet. Dernest staket hvert fartøy ut kursen videre. Helge Ingstad skulle mot Bergen for å trene blant annet navigering innaskjærs.

Natt til 8. november kolliderte fregatten med tankskipet Sola, og senere på dagen sank Ingstad i fjæra ved Stureterminalen. Skipet ble hevet 27. februar i fjor og flyter nå på egen kjøl. Ingstad er ikke seilingsdyktig.
Regjeringen bestemte seg før sommeren i fjor at skipet ikke skal repareres.

 – Det har så langt vært en omfattende og vanskelig sak å etterforske. Men vi klarer å komme fremover til en konklusjon om noen måneder, bekrefter politiadvokat Mevatne. Han vil naturlig nok ikke kommentere hva konklusjonen kan komme til å bli.

– Vi sender vår innstilling til Statsadvokaten i Hordaland, som igjen vil sende denne videre til Riksadvokaten. Det er de som skal ta stilling til de innstillingene vi har gjort, forteller Mevatne.

– På hvilken måte har Forsvaret bidratt til etterforskningen?

– Vi har ingenting å utsette på Forsvaret. Når vi har bedt om noe, har vi fått det, så Forsvaret har stilt opp og levert på alt vi har ønsket, forteller politiadvokaten.
Etter ulykken er både ansvarlig ved Fedje radio og mannskapet om bord i Helge Ingstad blitt kritisert for ikke ha klart å unngå kollisjonen med TS Sola.

Les også: Vi ble med da KNM Thor Heyerdal trente i Den britiske kanal.