Nyheter:
KNM Helge Ingstad blir ikke reparert
Regjeringen har bestemt at fregatten KNM Helge Ingstad ikke vil bli repartert. De ser heller på mulighetene for å erstatte fregatten.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Regjeringen har bestemt at det er mer hensiktsmessig å avhende KNM Helge Ingstad enn å reparere den, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NRK.
Forsvarets forum har tatt kontakt med Forsvarsmateriell for å høre hva som skjer videre med Helge Ingstad nå som den ikke skal repareres. De viste til Forsvarsdepartementet (FD) som «holder i saken». FD, på sin siden, sier at det er for tidlig å si når og eventuelt hva som skjer videre med fregatten etter at det ble klart at den skulle «avhendes».
Det var Nationen som først meldte om saken lørdag.
Kostnadene ved å reparere fregatten vil ligge på mellom 12 til 14 milliarder kroner, mens kostnadene ved kjøp av et nytt tilsvarende fartøy estimeres til 11 til 13 milliarder kroner.
Det er Forsvarsmateriell som har konkludert med at en reparasjon av den forliste fregatten trolig vil koste mer enn å kjøpe en ny fregatt. Tilstandsrapporten ble presentert for forsvarsministeren i mai.
Da sa forsvarsministeren til Forsvarets forum blant annet at det var betydelige skader på fregatten. Likevel var han ikke overrasket over funnene.
– Men det er jo også usikkerhet som blir pekt på i rapporten – det er jo overslag. At det var betydelige skader, det var ikke veldig vanskelig å se. At det er dyre kapasiteter har vi også vært klar over.
Store konsekvenser
– Helge Ingstads forlis har betydelige konsekvenser for forsvaret av Norge. Vi har store havområder og en lang kystlinje. God kontroll til sjøs er helt essensielt i forsvaret av landet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til NRK.
Bakke-Jensen vil be forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen om et fagmilitært råd om hvordan den operative kapasiteten kan erstattes.
Forsvarsministeren mener at det ikke nødvendigvis vil ta flere år å erstatte tapet av fregatten.
– Det er for tidlig å konkludere at det vil ta fem år å erstatte kapasiteten. Sjøforsvaret har allerede vært kreative og kommet med løsninger som gjør at vi har erstattet en del av den operative kapasiteten. Vi seiler med flere besetninger, vi seiler fartøyene mer – vi har også fått KNM Maud nå. Det finnes også andre løsninger for å erstatte kapasiteten, sa Bakke-Jensen til Forsvarets forum i mai.