Nyheter:

Bildet er fra et tidligere soldatarrangement og en konkurranse om å få flest mulig soldater inn i en militærbil.

– Målet er et mer åpent og ivaretakende forsvar

«Vi kjemper våre kamper sammen», heter årets soldataksjon. Tema er psykisk helse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Psykisk helse handler om vår opplevelse av trivsel med oss selv, andre, og omgivelsene rundt oss. Det handler også om hvordan vi forstår, håndterer og godtar de utfordringer vi møter i hverdagen.

Det sier Anette Hyldmo, som sitter i Vernepliktsrådet og har ansvar for Soldataksjonen, en holdningsskapende kampanje som Tillitsvalgtordningen (TVO) arrangerer hvert år.

Årets aksjon har psykisk helse som tema.

Landstillitsvalgt i TVO, Anette Hyldmo.

Temaet er personlig, sårbart, og ofte tabubelagt. Det er vanskelig å sette ord på tanker og følelser, forteller hun.

– Utfordringene rundt psykisk helse er et økende problem i samfunnet, og Forsvaret er ikke et unntak. Ofte er vi i vanskelige situasjoner som krever robusthet for å unngå og påføre andre eller seg selv skade.

Hun sier at mange har en oppfatning av at soldater er lite sårbare og ikke påvirkes av noe. Et miljø med denne oppfatningen hever terskelen for å prate om hvordan man har det, mener hun.

Les også: – Førstemann i linja er som regel makkeren

Makkertjeneste

Soldataksjonen har fått navnet «Vi kjemper våre kamper sammen.»

– Jeg syntes det er et fint navn fordi det betyr samhold, at vi ikke er alene om ting, at det er viktig at vi snakker sammen og at vi kjenner makkeren vår, at vi passer på hverandre.

– Det er jo makkertjeneste, ikke bare det at man passer på at makkeren har på seg nok klær eller husker på å drikke vann, men at man passer på at man faktisk har det bra også!

Årets aksjon har psykisk helse som tema.

Hun sier at målet er å lære soldater og ledelsen mer om psykisk helse, og være bedre rustet til å ivareta seg selv og medsoldater på en god måte. Målet er et mer åpent og ivaretakende forsvar.

– Aksjonen skal ha skapt arenaer for diskusjon og lavere terskel for å snakke om hvordan man har det. Og soldater skal ha fått kunnskap om personell som kan hjelpe dersom man selv eller medsoldater sliter, sier hun.

Todelt opplegg

Hun forteller at Soldataksjonen arrangeres gjennom hele året. Samtidig har man en aksjonsdag.

– Den arrangeres ute på avdelinger hvor man tilrettelegger for at alle soldater får fri, så langt det tar seg gjøre. Og så arrangeres det for eksempel foredrag, kanskje av en prest eller en psykolog. Det kan også være en veteran i Forsvaret.

Fra et soldatarrangement i Indre Troms.

– Man kan ha aktiviteter. Det var snakk om at noen avdelinger skal ha en slags rebusløype hvor man skal ute på forskjellige poster, og på hver post møter man en refleksjonsoppgave.

– Og så kan det være et velferdsarrangement på kvelden som er hyggelig for alle å delta på eller at man samarbeider med messa på avdelinga og får litt ekstra god middag eller en god lunsj, forklarer Hyldmo.

Powered by Labrador CMS