Nyheter

GARDENS DAG: På Gardens dag i 1971 hadde drillgardistene oppvisning på Huseby leir. De har ved flere anledninger møttes for å minnes tiden i tjenesten.

Drillgardister har møttes i 50 år etter tjenesten: – Aldri opplevd et så nært samhold

Kontingenten fra 1971 har fortsatt publikumsrekorden for drillgardister, fra en oppvisning i Hannover med 65.000 tilskuere.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På Niedersachsen stadion i Hannover står en kontingent drillgardister og har oppvisning foran 65.000 tilskuere. Så mange har ikke vært og sett på en oppvisning siden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De hadde tatt turen fra Huseby leir og de gamle trebrakkene som tyskerne hadde bygd under andre verdenskrig. 50 år senere er veteranene igjen tilbake på Huseby-leiren.

Syv ganger har veteranene møttes etter tjenesten. Første gang etter 20 år, og så hvert femte år etter dette.

– I mine 42 år i Forsvaret har jeg aldri opplevd en kontingent med et så nært samhold, sier Tor Murteigen til Soldatnytt.

Han var troppsersjant for kontingenten og har deltatt på alle sammenkomstene.

– Første gang fikk jeg en invitasjon i posten om repetisjonstjeneste i Forsvaret. Vedlagt lå en permisjonssøknad som kona måtte underskrive på. Det synes jeg var ganske gøy.

Minner og samhold

26 fra kontingenten har møtt opp, og flere har reist langt. Dette selv 50 år etter tjenesten. Ikke alle kunne delta på omvisningen på leiren, men deltok på kveldens middag.

Oppmøtet har i alle år vært veldig høyt, forklarer de. Nesten samtlige i troppen som har hatt mulighet til å delta, har gjort det. Nå er det likevel siste gang de møtes.

– Flere begynner å dra litt på årene, så vi vil gjerne gi oss mens oppmøtet fremdeles er så høyt, sier Tore Knutsen.

TILBAKE: I 1971 var Huseby leir bestående av trebygg fra andre verdenskrig. Nå er de tilbake i en mer moderne leir.
KONTINGENT 1971: Etter 3 måneder rekruttskole på Trandum ble disse valgt ut som drillgardister.

Han har vært en av de store pådriverne for sammenkomstene. Opp gjennom årene har han brukt mangfoldige timer på å samle gjengen.

Les mer: Da en russisk ubåt ble landkrabbe i Sverige

Opplegget har vært ganske likt hver gang, forklarer Knutsen. De har pleid å samles en helg i forbindelse med Gardens dag, med en fest og de har fått med seg Gardens oppvisning på Huseby – gjerne fra VIP-plass . Denne gang ble opplegget noe annerledes på grunn av korona.

– Det har vært utrolig givende. For meg er det to grunner til at jeg holder på med dette. Det ene er for å ta vare på minnene. Den andre er for å ta vare på det fantastiske samholdet vi har hatt.

GIVENDE: Finn Arne Halvorsen (t.v.) og Tore Knutsen tok initiativet til den første samlingen. Senere har de brukt mye tid på dette.

Båndene man knytter i en slik tropp tror han er helt spesielle.

– Vi levde veldig tett det året. Vi bodde sammen, trente sammen og hadde mange fine opplevelser. Når man skal prestere som et lag, krever man mye av både andre og av seg selv. Det resulterer i veldig sterke relasjoner, tror Knutsen.

I perioder ble det mye trening. Da de ankom Huseby etter tre måneder rekruttskole på Trandum, var det bare to måneder til drillgardistene skulle ha sin første oppvisning.

– Ofte trente vi så lenge som til ti på kvelden. Andre ganger holdt vi på til klokken åtte. Da var det sluttet orden og annen fysisk trening det gikk i, forteller Finn Arne Halvorsen.

Han var også med å ta initiativet for den første samlingen og har senere bidratt masse. Det har han fått mye tilbake for.

– Jeg har fått tatt vare på det fantastiske miljøet. Vi deler veldig mange gode minner sammen fra den tiden. Jeg har fått utrolig gode vennskap gjennom å opprettholde kontakten. Jeg tviler på at det er mange tropper som har hatt det tilsvarende.

Garderekord

Tilbake på Huseby går veteranene i hallen som drillgardistene bruker til å trene i. Slik var det ikke før.

– Vi trente ute. Om det var regn eller snø. Det var ikke alltid det var like gøy, men det måtte til for å bli så god som vi kunne, sier Halvorsen.

IMPONERTE: Drilloppvisningen i Hannover imponerte publikum. Her omtalt i Mannskapsavisa.

Drilltroppen ble veldig flinke. Flere ganger gjennom dagen fortelles det om oppvisningen i Hannover.

65.000 tilskuere er fortsatt publikumsrekord for Garden, selv 50 år senere.

– Det var en utrolig gøy opplevelse. Minnet fra oppvisningen er kanskje den aller sterkeste fra tjenesten, sier Halvorsen.

Til sammen hadde de 18 oppvisninger innenlands og var to turer til utlandet – den andre til Svea Livgarde i Stockholm.

Veteranene er tydelige på at til tross for all treningen med drill var de også «fullverdige soldater».

– Vi hadde mellom 20 og 30 vakter til sammen i løpet av året. På 17-mai sto vi utenfor slottet i plaskregn hele dagen, forteller Halvoren.

NY TEKNOLOGI: Veteranene fikk en gjennomgang av gardistenes våpen. Selv brukte de AG3 tilbake i 1971

Drilltroppen har endret seg mye gjennom årene, bemerker flere av deltakerne. På hver samling har de sett oppvisningen på Gardens dag og er blitt veldig imponert.

– De har blitt flinkere for hver gang. Fra vi var her har opplegget blitt mye mer spisset. Nå satses det jo fullt ut helt fra de kommer inn i tjenesten, sier Halvorsen.

Etter omvisningen på Huseby fortsatte opplegget. Først gikk turen til slottet for å overvære vaktavløsningen til gardistene. På kvelden var det den faste middagen, hvor alle 26 som skulle være med var samlet.

Her har de kommet fra mange steder i landet, blant annet fra Trondheim, Aalesund og Stavanger. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og veteranenes troppssjef fra 1971 var invitert som gjester.

Knutsen forteller at han synes det er vemodig at dette blir siste samling.

– Det har gitt utrolig mye, så det blir litt trist. Samtidig er det fint å avslutte på en fin måte, sier Knutsen.

Les mer: Sjefen for Ubåttjenesten, Øystein Valland, liker å være neddykket uten sosiale medier, til tross for sjelden dusjing

Powered by Labrador CMS