Nyheter
ØKTE RETTIGHETER: Fra 1. juli trer en ny lov i kraft som gir vernepliktige inne til førstegangstjeneste økte rettigheter når det kommer til krav på erstatning. Bildet er av Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg, tatt i august 2015.
Foto: Hanne Marie Maugesten, Forsvarets forum
Ny erstatningsordning: – Har gitt vernepliktige økte rettigheter
Ny erstatningsordning for vernepliktige i førstegangstjenesten har trådt i kraft. Nå kan de trygt dra på sykkeltur med Forsvaret.
– Forsvaret skal ha et helhetlig ansvar for de vernepliktige gjennom hele tjenesten, 24 timer i døgnet, syv dager i uka, 365 dager i året, i og utenfor programmert tjeneste. Det skaper en trygghet for at hvis noe skulle gå galt, så har vi en ordning som han hjelpe dem videre, sier Forsvarets sjefssersjant, Rune Wenneberg, til Forsvarets forum.
Stortinget har nå vedtatt en ny erstatningsordning for vernepliktige inne til førstegangstjeneste og fra 1. juli trer denne nye lovendring i forsvarsloven i kraft.
Denne loven gir de vernepliktige inne til førstegangstjeneste lov til å kreve erstatning fra Forsvaret for skader dersom de oppstår innenfor forlegning, leirområde og tilsvarende i tillegg til ved reiser knyttet til tjenesten, som for eksempel ved velferdspermisjon klasse A eller frie permisjonsreiser. Det vil også gjelde reiser knyttet til innkalling og dimisjon, og ved frivillige aktiviteter, kurs, opplæring og aktiviteter, arrangert eller betalt av Forsvaret.
Stor betydning
Wenneberg forteller at den nye ordningen gir soldatene den tryggheten de fortjener. Den treningen de vernepliktige skal gjennom medfører en viss risiko, men Wenneberg sier at de nå kan sette sine soldater opp for suksess, ved å kunne trene mer realistisk. Og dermed være mer forberedt hvis krigen kommer.
I 2021 valgte Hæren å begrense nærkamptrening fordi de ikke var sikre på om personellet hadde god nok forsikring. Problemet var at skader som skjedde i forbindelse med nærkamp sjeldent ble sett på som yrkesskader etter yrkesskadeloven §13-3.
– Dette har spesielt stor betydning for unge vernepliktige som blir alvorlig skadd og mister en hel yrkeskarriere, sier advokat Espen Henrik Johansen, til Forsvarets forum.
Forsvarets forum har tidligere skrevet om Sandra Kronberg, som i først omgang ikke fikk erstatning for skaden hun pådro seg under en velferdstur, fordi skaden ikke skjedde «under arbeid». Sandra vant til slutt i Oslo tingrett, etter at hun fikk avslag av Statens pensjonskasse og klagen hennes ble avvist av Finansklagenemnda.
– For min klient som ble alvorlig skadet i slalombakken og vant over staten i tingretten er det en stor bonus at hennes ulykksalige skade har gitt vernepliktige økte rettigheter, sier Espen, Sandras advokat.
Vernepliktig 24/7
For de vernepliktige betyr det nå at de kan dra på sykkeltur med velferden og vite at dersom uhell skulle skje, så har de krav på erstatning forklarer Espen Henrik Johansen til Forsvarets forum.
Tidligere har de vernepliktiges rett på erstatning blitt styrt av yrkesskadeforsikringsloven. Det betyr i korte trekk at skaden måtte regnes som en følge av en arbeidsulykke og være innenfor arbeidstiden til den vernepliktige for at de kunne kreve erstatning. Men det har vist seg å bli problematisk, fordi det har vært vanskelig å skille hva som er i arbeidstiden til en vernepliktig.