Nyheter:
Slik er Takuba-styrken som Norge kan bli del av
Frankrike har bedt en rekke europeiske land bidra med spesialstyrker i Mali.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den 13. november mottok Norge sammen med flere andre europeiske land en forespørsel fra franske og maliske myndigheter om å bidra til en ny flernasjonal styrke i Mali som heter «Takuba».
– Styrken skal drive med kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrusselen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen, skriver Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en epost til Forsvarets forum.
Forespørselen kom i forbindelse med at president Emmanuel Macron møtte flere vestafrikanske statsledere i Frankrike 13. januar.
Målet var å utvikle en strategi mot jihadistene som operer i Sahel-området. Denne regionen i Afrika strekker seg fra Atlanterhavskysten til Rødehavet og omfatter 14 nasjoner, inkludert deler av Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk .
DETTE VET VI OM TAKUBA
I november 2019 uttalte den franske forsvarsministeren Florence Parly seg om styrken som er under etablering.
Hun la til at rundt et dusin land var blitt kontaktet for å bli medlem av enheten som blir kalt «Takuba», som betyr «sabel» på tuaregspråket.
Den militære nettsiden SOFREP skriver om hvilke europeiske nasjoner som tidligere har deltatt i operasjoner i Sahel-regionen og derfor er aktuelle for å bli del av den nye styrken. Disse landene er blant annet Estland, Danmark, Norge, Tyskland, Belgia, Sverige, Nederland og Storbritannia.
Norge har tidligere sendt soldater for å drive kapasitetsbygging av sikkerhetsstyrker i Niger. Det meldte Forsvarsdepartementet i en pressemelding i mars 2018.
– Forsvaret vil i 2018 bidra med et Hercules transportfly til Flintlock. Forsvarets spesialstyrker vil være en del av det norske bidraget, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i følge pressemeldingen.
Flintlock er en årlig flernasjonal kapasitetsbyggingsaktivitet etter initiativ fra USA. Det innebærer blant annet å trene sikkerhetsstyrker for å kunne håndtere den økende terrortrusselen i regionen.
Forsvarets spesialstyrker deltok også i øvelse Flintlock i Niger i 2014. Les saken er.
Spesialstyrker
Takuba som vil bestå av spesialstyrker fra en rekke land vil hovedsakelig trene og bistå maliske sikkerhetsstyrker som kjemper mot terrorister i området. USA har tidligere sendt spesialstyrker til regionen, men kommer ikke til å bidra med soldater til Takuba-styrken som blir ledet av Frankrike.
Frankrike har hatt tusenvis av soldater stasjonert i Mali siden januar 2013, da den grep inn for å hjelpe den maliske regjeringen med å ta tilbake deler av det nordlige territoriet - inkludert byene Timbuktu og Gao. Disse områdene var på dette tidspunktet kontrollert av islamistiske oppørere. Konflikten har fungerte som magnet for ekstremistiske grupper i Sahel-området.
Den 25. november 2019 døde 13 franske soldater i en helikopterulykke i Mali. De franske soldatene var ute på et oppdrag da transporthelikopteret kolliderte med et angrepshelikopter. Minst 38 franske soldater har omkommet siden Frankrike grep inn i Mali i 2013.
I fjor besøkte Forsvarets forum Mali. Les saken om en av FNs dyreste og dødeligste misjoner.
BEHANDLES I STORTINGET
Estland varslet november i fjor at de forplikter seg til å stille med spesialstyrker til Takuba. Disse styrkene vil bli deployert til Mali i andre halvdel av 2020, sa Roland Murof som er talspersonen for det estiske forsvarsdepartementet.
Estland var dermed det første landet til å forplikte seg til Takuba, i følge nettstedet The Defence Post. Når det gjelder bidrag fra andre land sa den franske Forsvarsministeren Florence Parly at: «Et titalls europeiske nasjoner har uttrykt interesse for å delta i dette initiativet. Vi kan imidlertid ikke være mer spesifikke før disse partnerne bekrefter og kunngjør deres bidrag».
Hvordan Norge skal respondere på forespørselen er til vurdering.
I en e-post til Forsvarets forum skriver Forsvarsdepartementet at eventuelle norske bidrag til Takuba vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert.