Nyheter:
Franske soldater på patrulje i Ndaki, Mali. Frankrike har 4500 sendt 4500 soldater til operasjon Barkhane som Takuba er en del av. (Foto: REUTERS/Benoit Tessier)
Slik er Takuba-styrken som Norge kan bli del av
Frankrike har bedt en rekke europeiske land bidra med spesialstyrker i Mali.
Den 13. november mottok Norge sammen med flere andre europeiske land en forespørsel fra franske og maliske myndigheter om å bidra til en ny flernasjonal styrke i Mali som heter «Takuba».
– Styrken skal drive med kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrusselen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen, skriver Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en epost til Forsvarets forum.
Forespørselen kom i forbindelse med at president Emmanuel Macron møtte flere vestafrikanske statsledere i Frankrike 13. januar.
Målet var å utvikle en strategi mot jihadistene som operer i Sahel-området. Denne regionen i Afrika strekker seg fra Atlanterhavskysten til Rødehavet og omfatter 14 nasjoner, inkludert deler av Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk .
DETTE VET VI OM TAKUBA
I november 2019 uttalte den franske forsvarsministeren Florence Parly seg om styrken som er under etablering.
– I 2020 vil spesialstyrker fra europeiske land bli utplassert i Mali sammen med franske spesialstyrker for å videreføre sin kunnskap til Malis hær, sa Parly.
Hun la til at rundt et dusin land var blitt kontaktet for å bli medlem av enheten som blir kalt «Takuba», som betyr «sabel» på tuaregspråket.
Den militære nettsiden SOFREP skriver om hvilke europeiske nasjoner som tidligere har deltatt i operasjoner i Sahel-regionen og derfor er aktuelle for å bli del av den nye styrken. Disse landene er blant annet Estland, Danmark, Norge, Tyskland, Belgia, Sverige, Nederland og Storbritannia.
Norge har tidligere sendt soldater for å drive kapasitetsbygging av sikkerhetsstyrker i Niger. Det meldte Forsvarsdepartementet i en pressemelding i mars 2018.
– Forsvaret vil i 2018 bidra med et Hercules transportfly til Flintlock. Forsvarets spesialstyrker vil være en del av det norske bidraget, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i følge pressemeldingen.
Flintlock er en årlig flernasjonal kapasitetsbyggingsaktivitet etter initiativ fra USA. Det innebærer blant annet å trene sikkerhetsstyrker for å kunne håndtere den økende terrortrusselen i regionen.
Forsvarets spesialstyrker deltok også i øvelse Flintlock i Niger i 2014. Les saken er.
Spesialstyrker
Takuba som vil bestå av spesialstyrker fra en rekke land vil hovedsakelig trene og bistå maliske sikkerhetsstyrker som kjemper mot terrorister i området. USA har tidligere sendt spesialstyrker til regionen, men kommer ikke til å bidra med soldater til Takuba-styrken som blir ledet av Frankrike.
Frankrike har hatt tusenvis av soldater stasjonert i Mali siden januar 2013, da den grep inn for å hjelpe den maliske regjeringen med å ta tilbake deler av det nordlige territoriet - inkludert byene Timbuktu og Gao. Disse områdene var på dette tidspunktet kontrollert av islamistiske oppørere. Konflikten har fungerte som magnet for ekstremistiske grupper i Sahel-området.
Den 25. november 2019 døde 13 franske soldater i en helikopterulykke i Mali. De franske soldatene var ute på et oppdrag da transporthelikopteret kolliderte med et angrepshelikopter. Minst 38 franske soldater har omkommet siden Frankrike grep inn i Mali i 2013.
I fjor besøkte Forsvarets forum Mali. Les saken om en av FNs dyreste og dødeligste misjoner.
BEHANDLES I STORTINGET
Estland varslet november i fjor at de forplikter seg til å stille med spesialstyrker til Takuba. Disse styrkene vil bli deployert til Mali i andre halvdel av 2020, sa Roland Murof som er talspersonen for det estiske forsvarsdepartementet.
Estland var dermed det første landet til å forplikte seg til Takuba, i følge nettstedet The Defence Post. Når det gjelder bidrag fra andre land sa den franske Forsvarsministeren Florence Parly at: «Et titalls europeiske nasjoner har uttrykt interesse for å delta i dette initiativet. Vi kan imidlertid ikke være mer spesifikke før disse partnerne bekrefter og kunngjør deres bidrag».
Hvordan Norge skal respondere på forespørselen er til vurdering.
I en e-post til Forsvarets forum skriver Forsvarsdepartementet at eventuelle norske bidrag til Takuba vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert.