Nyheter:
Disse seks vil bli sjef for Sjøforsvaret
En kvinne og fem menn er blant søkerne til stillingen som ny sjef for Sjøforsvaret.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dagens sjef for Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes, er utnevnt til ny sjef for Forsvarets etterretningstjeneste og jakten på hans etterfølger har resultert i seks søkere. Nå er søkerlista offentlig.
Søkerne er Rune Andersen, Yngve Skoglund, Gunnstein Bruåsdal, Sverre Nordahl Engeness, Solveig Krey og Ole Morten Sandquist. Les mer om søkerne og deres bakgrunn lenger ned i artikkelen.
– Sterke søkere
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen kommenterer søkerlista slik i en melding til Forsvarets forum onsdag kveld:
– Det er svært gode søkere til å overta stillingen som Sjef Sjøforsvaret etter Nils Andreas Stensønes. Nå skal intervjuer gjennomføres før jeg leverer min innstilling til Forsvarsdepartementet.
– Når vil en avgjørelse foreligge om hvilke av søkerne som tilbys stillingen?
– Jeg håper ny sjef blir utnevnt så raskt som mulig, men uten at det går ut over kvaliteten i innstillingsarbeidet, spesielt når det er så sterke søkere, skriver Kristoffersen i meldingen.
Les mer om den neste etterretningssjefen Stensønes i denne saken.
Her er de seks som har søkt jobben som ny sjef for Sjøforsvaret:
Førstemann ut i piratkamp
Kontreadmiral Ole Morten Sandquist fra Ulset. Han er i dag forsvarsattache i Washington D.C. Sandquist har fregattbakgrunn, han har seilt både Oslo- og Nansen-klassen og var blant annet skipssjef første gang Sjøforsvaret seilte i piratoperasjoner utenfor kysten av Somalia. Sandquist har siden vært ledende stabsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, han har vært sjef for Kysteskadren (senere Marinen) og har de siste tre årene vært attaché i den amerikanske hovedstaden.
Bakgrunn fra Norfolk
Flaggkommandør Yngve Skoglund (55) er fra Laksevåg og har i dag stillingen som sjef for operasjoner i Sjøforsvarsstaben. Før dette var han sjef for Natos stående styrke (SNMG1) i åtte måneder.
Skoglund har bakgrunn fra ubåtvåpenet og har vært ubåtsjef. Han har jobbet både i Forsvarsstaben og i Forsvarsdepartementet. Tidligere har han vært National Liason Representativ (NLR) ved Natos Strategic Allied Command Transformation (SACT) i Norfolk USA.
Sjef for Marinen
Rune Andersen (51) fra Slemmestad er i dag sjef for Marinen og har vært det siden mai 2018. Andersen har jobbet mye med oppfølging av etter Helge Ingstad-kollisjonen, som han fikk i fanget bare måneder etter at han ble sjef.
Andersen har bakgrunn fra MTB-våpenet og han har jobbet for blant annet Natos marinekommando. Han var sentral i utviklingen av Forsvarets langtidsplan i 2015 da han jobbet i Forsvarsdepartementet som nestleder i seksjon for forvarsplanlegging.
Ubåtkvinnen Krey
Solveig Krey (57) fra Oslo er flaggkommandør og sitter i dag i stillingen som nestkommanderende i operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben. Krey er ofte omtalt som verdens første kvinnelige ubåtsjef. Hun har jobbet i Sjøforsvarsstaben, hun har vært stabsoffiser i den franske marines hovedkvarter i Toulon og hun har også vært sjef for ubåtvåpenet.
Tidligere sjef for Kystvakten
Kontreadmiral Sverre Nordahl Engeness fra Horten har ubåtbakgrunn og har vært sjef i Ubåtvåpenet. Han har jobbet i Cyberforsvaret på Kolsås, så ble han sjef Kystvakten - og i dag er han sjef for operasjoner i Forsvarets operative hovedkommando.
Logistikkbakgrunn
Flaggkommandør Gunnstein Bruåsdal fra Mathopen er i dag stabssjef i Sjøforsvaret. Han har mye bakgrunn fra stillinger innen operativ logistikk og virksomhetsstyring. Han har vært med på utviklingen og implementeringen av SAP- og Golf-programmene i Forsvaret. Han har operativ erfaring fra Nato i Lisboa. Han var en periode leder for Marinens logistikkvåpen og har innehatt stillingen som tilsvarer økonomisjef i Sjøforsvaret.
Visste du at vi sender ut daglige nyhetsbrev? Meld deg på her.