Nyheter:

Spillet Twister har gjort suksess som avkobling for mannskapene i Natos stående minerydderstyrke.

Påske til sjøs:
Eggjakt, skirenn på helikopterdekket og synkronstup

Under pandemien har Sjøforsvaret forsøkt å isolere mannskapene på sine fartøyer fra omverdenen. Høytiden preget likevel dagene på tokt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når man bor så tett som man gjør på våre fartøyer, er sosial distansering noe som rett og slett ikke er mulig å opprettholde. Det vi gjør for å hindre smitte er derfor å holde oss på sjøen i lengre perioder og unngå kontakt med omverden, skriver pressekontakt Marius Vågenes Villanger i en e-post til Forsvarets forum.

Han er en del av Natos stående minerydderstyrke og oppsummerer påsken til sjøs slik:

– Påskerebus, Kvikk-lunsj, Solo, påskeskirenn, sjømannskap, bading, yoga, trening og øving sammen med allierte.

Se bilder fra aktivitetene i karusellen:

Påskeyoga på broen på KNM Otra. Foto: Marius Vågenes Villanger
Skipssjef Tor på KNM Otra under hivelinekonkurranse. Foto: Marius Vågenes Villanger
Trolig upåklagelig påskeføre på treski. Foto: Marius Vågenes Villanger
Fotografen melder om 20 stilpoeng og kalde badetemperaturer under synkronstupekonkurransen. Foto: Marius Vågenes Villanger
Mangt et norsk innslag utenfor kysten av Tyskland. Foto: Marius Vågenes Villanger
Foto: Marius Vågenes Villanger

Ikke fysisk kontakt med omverdenen

Norske KNM Otra har seilt med fem allierte fartøy fra Tyskland, Nederland, Belgia, Storbritannia og Frankrike. Før påsken beveget de seg fra den engelske kanal mot den tyske kysten. Den stående minerydderstyrken er for tiden norskledet, med styrkesjef Henning Knudsen-Hauge i spissen.

På grunn av koronapandemien opererer fartøyene i styrken ute på sjøen over lengre perioder, og unngår unødige havneopphold for å minske risiko for smitte. Besetningen på KNM Otra har ikke vært i fysisk kontakt med omverdenen siden de forlot Haakonsvern tidligere i år. Etterforsyninger blir nøye desinfisert før det tas om bord, opplyser Villanger.

– En slik påskefeiring som dette har derfor vært viktig for å opprettholde den gode moralen og motivasjonen i besetningen, i en krevede tid både for oss her ute og de der hjemme, sier Villanger.

Skitur på helikopterdekket

KNM Otto Sverdrup har også vært på tokt i påsken. Fregatten er flaggskip i Natos stående maritime styrke dette halvåret, som ledes av flaggkommandør Yngve Skoglund.

Skitur på helikopterdekket på KNM Otto Sverdrup i påsken

Alle planlagte havnebesøk og landlov for styrken har vært avlyst siden slutten av februar på grunn av koronaviruset, skriver pressekontakt Roar Wold til Forsvarets forum.

Eggjakt på KNM Otto Sverdrup.

– Vi gikk inn i påsken rett fra øvelse Joint Effort på vestkysten av Skottland og er hele tiden klar for å løse oppdrag på vegne av NATO, men noe tradisjonell feiring ble det allikevel tid til. Påskekrim, konkurranser, «skirenn» på helikopterdekket og naturligvis påskeegg med tilhørende snop, skriver Wold om påskefeiringen.

Quiz og eggjakt på KNM Gnist

På KNM Gnist, som siden 5. april har gjennomført operativ patrulje langs norskekysten ble det opprettet en egen påskearrangementskomité, får Forsvarets forum opplyst.

– Denne har sørget for at alle har kommet i påskestemning med påskeaktiviteter som påskequiz og påskeeggjakt, mens kokken har på mesterlig disket opp med påskemat, meldes det om fra fartøyet.

Kokken på KNM Gnist disker opp med påskemiddag.

Også KNM Gnist er påvirket av pandemien. Før toktet ble det gjort forberedelser under med strenge tiltak for å hindre smittespredning. Materiell som skal om bord må gjennom strenge rutiner for rengjøring. Underveis har besetningen på 23 hatt begrensede muligheter for å gå i land.

Påskestemning for vaktlaget på KNM Thor Heyerdahl. Fregatten kom til Haakonsvern før påske etter en måned på tokt og lå til kai gjennom høytiden.
Powered by Labrador CMS