Nyheter:
DSB får 30 millioner ekstra
Sivilforsvaret skal tette hull i etterslepet i utdanning og materiell med 30 millioner kroner ekstra.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette er gode penger for Sivilforsvaret. Vi har en investeringsplan så det er bare å komme i gang med å bruke pengene, sier Tore Ketil Stårvik til Forsvarets forum.
Han viser til de ekstra millionene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett.
Sjefen for Sivilforsvaret forteller at ekstramidlene blant annet er øremerket til kompetanseheving – det vil si kursing og øving av personell.
– Smittevernstiltak begrenser aktiviteten fortsatt, men vi skal få til noe mere kursaktivitet og øving i løpet av året, sier Stårvik.
Et stort etterslep
Han peker på at det samtidig er et stort etterslep på materiellsiden slik at millionene kommer godt til nytte.
– Vi må bruke disse midlene i år til et ønskelig løft innenfor materiellinvesteringer. Det er alt fra kjøretøy, hengere, pumpeutstyr og personlig bekledning og utrustning.
Ifølge Stårvik er det i tillegg en øremerked sum på 13 millioner kroner hvert år som tildeles Sivilforsvaret ved Statsbudsjettet. Det skal utelukkende brukes til materiell til etaten som er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
– De ekstra midlene (30 millioner kroner ekstra, journ. anm) vil i år i stort bidra til et nullsumsspill. For å opprettholde beredskapen og redusere etterslepet ytterligere håper vi å se tilsvarende tildeling de nærmeste årene, sier Stårvik.
– Sivilforsvaret er viktig
I tillegg til kjøretøy og mer øving vil pengene blant annet bli brukt på telt, områdebelysning, varmeaggregater og brannslokkingsutstyr, skriver DSB på sine nettsider.
– Sivilforsvaret er en viktig del av totalforsvaret og gir samfunnet mye beredskap for pengene. Det har vi blant annet sett under koronakrisen, hvor Sivilforsvaret har støttet kommunene rundt om i landet på en svært god måte, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB, ifølge NTB.
Les også: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig
Sivilforsvaret og resten av DSB har vært tungt involvert i arbeidet med å bekjempe koronaviruset, blant annet med telt og annet utstyr til prøvetaking. Et DSB-ledet helseteam ble også sendt til Italia i april for å hjelpe lokale helsemyndigheter og høste erfaringer.
– En krevende situasjon
Tore Ketil Stårvik forteller også at koronasituasjonen var krevende for Sivilforsvaret med en rekke innsatser, og at de fortsatt bidrar noe.
– Det er ingen pågående personellkrevende innsatser lengre, men vi får se om det eventuelt kommer en ny smittebølge. Nå bidrar vi kun med materiell og logistikk til et sykehus, sier han.
Han mener at håndteringen av de normale innsatsene parallelt med Covid-19 har vist Sivilforsvarets relevans og operative evne.
– Samtidig har det vist hva vi ikke har kompetanse og forutsetning for å håndtere. Disse midlene er en konsekvens av det, og derfor en direkte honnør til våre tjenestepliktige og ansatte i etaten, sier Stårvik.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.