Nyheter:

Sjef for Sivilforsvaret Tore Ketil Stårvik ber Oslo kommune se på andre ressurser enn dem i påsken.

–Ikke kritisk og akutt nok

Sjefen for Sivilforsvaret mener at det er feil bruk av ressursene å sette inn mannskap mot Oslo-boere i påsken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I utgangspunktet oppfatter vi ikke dette som kritisk og akutt nok og ber Oslo kommune om å vurdere andre alternativer først.

Det skriver sjef for Sivilforsvaret, Tore Ketil Stårvik, til Forsvarets forum.

Tidligere i uka skrev Dagbladet at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ønsket å bruke Sivilforsvaret i hovedstaden. Hensikten var blant annet at mannskapet i Sivilforsvaret kunne bistå i at koronabestemmelsene ble fulgt. Sivilforsvaret kunne forhindre større folkeansamlinger, samt påse at folk holdt en minimumsavstand fra hverandre, sa byrådslederen i Oslo.

– Vi har en anmodning inne og kontakt med Sivilforsvaret om å hjelpe til, rettlede, fortelle folk at de må være nøye med avstandskravene. Bare fem personer skal være sammen ute i forsamlinger, så det å gå rundt og påpeke det, kan være et alternativ, sa Johansen til Dagbladet.

Oppfordrer til alternativer

Stårvik mener at Oslo kommune bør se etter andre alternativer – som egne ansatte, frivillige organisasjoner eller private vekterselskaper der flere nå er permitterte.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

– Vi har stor respekt for at våre mannskaper også har vanlige og viktige jobber og vi må forvalte tjenesteplikten klokt. Vi har ikke flere enn det vi har, og vi er også utsatt for sykdom og karantener, skriver Stårvik.

Sivilforsvaret har en styrke på 8 000 tjenestepliktige menn og kvinner og er organisert som en del av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Sjefen for Sivilforsvaret viser til at de har mange oppdrag om dagen og at ressursene kanskje ikke strekker til dersom det dukker opp akutte behov.

– Vi vet det og blir skogbranner, flommer og redningsoppdrag, og vi blir snart utsatt for samtidighets utfordringer. Derfor er det viktig at Oslo kommune og øvrige kommuner enn så lenge finner gode alternative løsninger. Men vi har høy beredskap, vi stiller når vi bør og må, og når det er tid for det, avslutter Stårvik.

Ville også bruke Sivilforsvaret

I mars vurderte statsminister Erna Solberg å bruke Sivilforsvaret for å få folk hjem fra hyttene sine. Da svarte Stårvik at Sivilforsvaret var klar til å bistå om nødvendig.

– Det er uvanlige tider og da er det kanskje riktig å bruke uvanlige virkemidler. Men samtidig kan det også være andre som kan bidra til å få gjort denne formen for varsling, sa Stårvik da til NRK.

Visste du at vi sender nyhetsbrev med de viktigste oppdateringene hver morgen? Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS