Nyheter

BORTE: Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu (t.h.) og sjef for den russiske generalstaben Valerij Gerasimov fra et møte med president Vladmir Putin fra den 27. februar i år.

Den russiske forsvarsministeren er ikke sett på to uker

Kilder i det russiske forsvarsdepartementet skal ha sagt at forsvarsminister Sergej Sjojgu sliter med hjerteproblemer. Forsvarssjef Valerij Gerasimov har også forsvunnet fra offentligheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke blitt sett offentlig eller vært i media på 13 dager, det til tross for at landet fører en pågående invasjon mot sitt naboland i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver den russiske nettavisen Meduza, som er basert i Latvia.

Avisen viser til undersøkelser gjort av det uavhengige russiske mediet Agentstvo, som har undersøkt forsvarsministerens oppførsel den siste tiden. De har publisert funnene på den krypterte meldingstjenesten Telegram.

Professor Sven G. Holtsmark på Institutt for forsvarsstudier sier at det er merkverdig at han ikke har vært synlig.

– Med forbehold om at det stemmer, er det jo forbausende, fordi han er jo en form for frontfigur i Russland, sier Holtsmark.

Hjerteproblemer eller «heksejakt»?

Den siste oppdateringen på Sjojgus profil fra det russiske forsvarsdepartementet er fra 11. mars.

Forsvarsministerens synlighet etter invasjonen

  • 24. februar: Sjojgu instruerte militæret at Ukrainske soldater som overgir seg «skal behandles med respekt».
  • 25. februar: Han møter den armenske forsvarsministeren.
  • 27. februar: Sjojgu møter Putin.
  • 1. mars: Ministeren deltok på en pressekonferanse med lederne av de russiske styrkene. Han skal ha sagt at militæret skal fortsette «spesialoperasjonen til målene er nådd».
  • 4. mars: Sjojgu pratet med FNs generalsekretær
  • 8. mars: Pratet med den tyrkiske forsvarsministeren.
  • 11. mars: Skal ha besøkt militærsykehus.

18. mars skal Sjojgu ha deltatt på et møte med president Vladmir Putin, ifølge Kremls nettsider. Ingen bilder eller videoer skal ha vært tatt fra møtet.

Agentsvo skal ikke ha fått noen kommentarer fra hverken Kremls talsmann Dmitry Peskov eller fra det russiske forsvarsdepartementet.

Les også: Russland har sambandsproblemer i Ukraina

Angivelig skal de derimot ha fått en kommentar fra en kilde i forsvarsdepartementet som er nær Sjojgu, om at han føler seg dårlig og har hjerteproblemer.

Den britiske avisen The Daily Mail har også skrevet om fraværet, og knytter det mot «heksejakten» Putin skal ha startet i sin innerste krets. Årsaken skal være at USA og Storbritannia skal ha mottatt russiske militære planer.

Podkast: – Det er ja-folk rundt Putin

Heller ikke den russiske forsvarssjefen Valerij Gerasimov skal ha blitt observert offentlig etter 11 mars, ifølge Agentsvo.

Generalen skal ikke ha være på godfot med president Putin den siste tiden, ifølge The Daily Mail. Putin skal ha kjeftet på generalen i møter, og også skyldt på ham for tapet av mye militært utstyr i den pågående krigen.

Lite produktivt

Holtsmark sier det er vanskelig å spå hva fraværet skyldes. Å spekulere er heller ikke veldig produktivt mener han.

– Vi kan slå fast er at det er påfallende at han ikke er i offentligheten, men vi kjenner simpelthen ikke til hvorfor. Det kan skyldes helse, og det kan skyldes at hans status er endret i Putins kretser.

Les også: Osprey-ulykken: Slik ser det ut der flyet traff bakken

– Sannsynligvis vil dette avklares ganske snart fra russisk hold. Den offentlige forklaringen trenger ikke være sann, men vil nok virke sannsynlig. Vi får vurdere forklaringen når den kommer, sier professoren.

Powered by Labrador CMS