Nyheter

«DØDENS KJØPMANN»: I 2009 møtte Viktor Bout i retten i Bangkok etter at USA hadde begjært ham utlevert. Nå er han utlevert igjen, denne gangen fra USA til hjemlandet Russland som en del av en fangeutveksling.

Russerne byttet «dødens kjøpmann» mot amerikansk basketballspiller

Våpenhandler Viktor Bout, som ble utvekslet med amerikanske Brittney Griner, har gjennom flere tiår med lyssky affærer fått tilnavnet «dødens kjøpmann».

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bout er en av verdens mest beryktede våpenhandlere og knyttes til noen av de mest voldelige konfliktene i verden de siste tiårene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den 55 år gamle russeren ble fødd i Tadsjikistan i det daværende Sovjetunionen. Etter å ha tjenestegjort i forsvaret, begynte han å jobbe med flyfrakt på 1990-tallet i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps, skriver BBC.

Stråselskaper

Gjennom en rekke stråselskaper skal han ha levert våpen til konfliktherjede deler av Afrika. Etter å ha lest en rapport om Bout i 2003, sa den britiske viseministeren Peter Hain at han var «dødens kjøpmann og kontrollerte fly og handelsruter for våpen fra Øst-Europa (...) til Liberia og Angola».

– Bout er en mineral- og våpenhandler og transportør som har støttet opp om regimet til Charles Taylor i et forsøk på å destabilisere Sierra Leone, heter det i FN-dokumenter. Taylor var president i Liberia og ble i 2012 dømt for medvirkning til krigsforbrytelser under borgerkrigen i nabolandet.

Medier i Midtøsten har påstått at Bout har levert våpen til al-Qaida og Taliban. Han skal også ha levert våpen til begge sider i borgerkrigen i Angola og til krigsherrer og regjeringen i flere andre konflikter i Afrika.

Utlevert til USA – og fra USA

I 2010 ble han utlevert fra Thailand til USA, etter at amerikanerne to år tidligere hadde lagt en felle for Bout. Amerikanske agenter utga seg for å tilhøre den colombianske Farc-geriljaen og sa rakettene de ville kjøpe, skulle brukes til å drepe amerikanske piloter.

– Vi har samme fiende, skal Bout ha svart.

I rettssaken i New York hevdet Bout at han var uskyldig anklaget for å drive ulovlig våpenhandel. Det trodde ikke juryen på, og i 2012 ble han dømt til 25 års fengsel.

Ti år senere er han altså utlevert på nytt – til hjemlandet Russland, i bytte mot en amerikansk basketballspiller.

Powered by Labrador CMS