Nyheter

OSLO: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) besøkte Faktisk Verifiserbar mandag. Forsvarets forum deltar i prosjektet.

Forsvarets forum deltar i verifiseringsprosjekt

Statsrådene Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen besøkte Faktisk Verifiserbar mandag og roser medienes samarbeid mot desinformasjon.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to Arbeiderparti-statsrådene besøkte mandag Pressens hus i Oslo, hvor prosjektet «Faktisk verifiserbar» holder til. Deres oppgave er å faktasjekke og verifisere visuelt innhold fra Russlands invasjon av Ukraina. Trettebergstuen beskriver arbeidet som enormt viktig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det at man legger sin redaksjonelle tilhørighet til side og går sammen for å sikre sannhet, handler om å sikre demokratiet vårt og sikre en fortsatt tillit til sterke redaktørstyrte medier i befolkningen. Det å kjempe mot desinformasjon bør være et felles anliggende for oss alle, sier kulturministeren til NTB.

Forsvarets forum deltar i prosjektet, sammen med flere riksdekkende medier, deriblandt NRK, VG, Aftenposten og NTB.

Gjennom «Faktisk verifiserbar» har faktasjekkere tilbakevist en rekke falske nyheter fra krigen, som for eksempel den fiktive ukrainske jagerflypiloten «Ghost of Kyiv».

Les mer: Slik vurderer du informasjon om krigen i Ukraina.

Samarbeid

Det er Faktisk.no som er ansvarlig for prosjekt. Gjennom en felles mediebank kan deltakerne hente ut materiale, som er organisert i tre mapper – Verifisert ekte, verifisert falskt og ikke verifisert.

Utenriksministeren mener at nettopp et slikt samarbeid gjør at Norge troner øverst i verden når det kommer til pressefrihet.

– På akkurat det kritiske som dette, klarer mediene å skille konkurransen fra det å finne ut hva som er ekte og ikke ekte. Det er viktig, sier Huitfeldt.

Les også: Én av tre har sett falske nyheter om krigen i Ukraina.

– Premiere falskt innhold

Det støttes av Trettebergstuen, som under besøket kom med kraftig kritikk av de internasjonale teknologigigantene.

– De premierer falskt innhold og sensurerer materiale som allerede har gått igjennom verifikasjon, som det er når den norske pressen presenterer det. Da har det gått igjennom flere vurderinger. Så det er flere trusler her, understreker hun.

Krigen i Ukraina gjør at det florerer med bilder og videoer på nettet og i sosiale medier. De to statsrådene har en klar oppfordring til nordmenn.

– Vær kildekritisk, ha en sunn skepsis til det du leser og søk opp informasjonen.

Les også: Forsvarets forskningsinstitutt forsker på hvordan norske soldater påvirkes i sosiale medier.

Powered by Labrador CMS