Nyheter

HÆRSJEF: Jevgenij Prigozjin i en begravelse for en Wagner utenfor St. Petersburg 24. desember 2022.

Wagner-gruppen hevder de har funnet død fremmedkriger i Ukraina

Lederen for den russiske gruppa med leiesoldater hevder at de har funnet en soldat fra den franske fremmedlegionen død øst i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin som kommer med beskjeden på Telegram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Kolleger fra den franske fremmedlegionen ba oss finne Yevhenii Kouluk. Vi beklager å måtte informere deg om at en fransk fremmedlegion-soldat er funnet død på territoriet til folkerepublikken Donetsk, skriver Prigozjin i meldingen.

Han viser til den selverklærte utbryterrepublikken som ble utropt i 2014. Russland annekterte regionen i fjor, selv om ukrainske myndigheter fortsatt kontrollerer store deler av regionen.

Annekteringen er ikke internasjonalt anerkjent.

Les også: Russere flykter fra mobilisering: – Alle heltene mine er i fengsel

Fakta om Wagner-gruppen

  • Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.
  • Hvor mange fra gruppen som har deltatt for Russland i krigen i Ukraina, er ikke kjent. Ifølge britisk etterretning har rundt 1.000 soldater fra Wagner-gruppen kriget i Ukraina, mens andre eksperter mener det er snakk om over 20.000 personer – mange av dem rekruttert fra russiske fengsler.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir trolig finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.
  • Fredag 13. januar ble Andrej Medvedev, en tidligere avdelingsleder i Wagner-gruppen, pågrepet i Pasvik. Han har søkt asyl i Norge etter å ha vært på flukt etter at han 6. juli rømte da kontrakten med gruppen gikk ut.

(Kilder: TT, BBC, NTB)

Powered by Labrador CMS