Nyheter
Ukrainas forsvarssjef: Ikke tro på løgner om angrep
Ukrainas forsvarssjef sier det ikke er planer om å angripe separatistkontrollerte områder og advarer mot å tro på det han kaller løgner om situasjonen.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Uttalelsen fra forsvarssjef Valerij Zaluzhnyji kommer etter påstander fra separatister i Øst-Ukraina om at ukrainske myndigheter planlegger en offensiv mot de separatistkontrollerte områdene i Donbas, der de selverklærte republikkene Donetsk og Luhansk ligger.
– Et angrep på Donbas vil føre til utallige ofre blant sivilbefolkningen. Derfor blir slike scenarioer overhodet ikke vurdert, sa han da han snakket direkte til lokalbefolkningen fredag.
– Ikke tro på okkupantenes løgner, sa han videre.
Påstander om offensiv
Tidligere fredag anklaget separatister i Luhansk og Donetsk de ukrainske regjeringsstyrkene for å ha gjennomført artilleriangrep der blant annet to transformatorstasjoner skal ha blitt ødelagt.
Fredag kveld meldte det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti også om en kraftig eksplosjon nær regjeringskontorene i Donetsk, men det er uklart hva som forårsaket denne.
Opprørslederne i de to ukrainske fylkene varslet noen timer tidligere masseevakuering av sivile og opplyste at Rostov-regionen i Russland har gjort forberedelser for å ta imot alle som krysser grensa.
– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil i den nærmeste framtid gi sine soldater ordre om å innlede en offensiv, hevdet lederen i Donetsk, Denis Pusjilin.
– Kvinner, barn og eldre vil bli evakuert først, la han til.
«Har ikke rot i virkeligheten»
Forsvarets forum har fredag kveld fått tilsendt en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet gjennom landets ambassadør til Norge, Viacheslav Yatsiuk. Der tilbakevises Russlands anklager om at Ukraina angivelig forbereder en væpnet offensiv i Donbas.
– Det bor ukrainske statsborgere på begge sider av kontaktlinjen. Deres fred, sikkerhet og velferd er en absolutt prioritet for Ukraina. Påstander om at den ukrainske regjeringen har intensjon om å innlede en offensiv operasjon i de midlertidig okkuperte territoriene Donetsk og Luhansk har ikke rot i virkeligheten, heter det i uttalelsen.
– Ukraina hverken gjennomfører eller planlegger sabotasjehandlinger i Donbas. Vi avviser kategorisk Russlands forsøk på å forverre den allerede spente sikkerhetssituasjonen.
Massiv desinformasjon
Ukrainsk UD understreker at landet fortsatt er fast forpliktet til en diplomatisk løsning og sammen med sine partnere har de full innsats for å redusere spenningen og holde situasjonen i tråd med diplomatisk dialog, heter det videre.
– I motsetning til dette ser vi at Russland utfolder sin kampanje for å spre massiv desinformasjon, øker beskytningen av ukrainske stillinger og sivil infrastruktur, bruker våpen som er forbudt ifølge Minsk-avtalene, og eskalerer sikkerhetssituasjonen. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet, utenlandske stater og internasjonale organisasjoner til umiddelbart å fordømme provokasjonene utført av Russland og deres okkupasjonsadministrasjoner i Donbas som undergraver prosessen for en politisk-diplomatisk løsning, heter det i den ukrainske uttalelsen.
– Fraværet av en reaksjon eller en nøytral holdning vil bare tjene til ytterligere eskalering, mener ukrainske myndigheter.
Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov understreker også at det hverken er planlagt noe angrep mot Øst-Ukraina eller Krim-halvøya.
– Vi kommer ikke til å gjøre noe av det russerne forsøker å provosere oss til å gjøre, sa han i den ukrainske nasjonalforsamlingen fredag.
– Vi må slå tilbake, men samtidig holde hodet kaldt, la han til.
Falske provokasjoner
USAs utenriksminister Antony Blinken fester heller ikke lit til separatistenes påstand om en forestående militæroffensiv i Øst-Ukraina, men kaller det et forsøk fra Russland på å skape «falske provokasjoner» som kan rettferdiggjøre framtidig russisk «aggresjon».
Dette avvises i Moskva, der president Vladimir Putin under en pressekonferanse fredag uttrykte stor bekymring over utviklingen i Øst-Ukraina.
Det samme gjorde utenriksminister Sergej Lavrov, som anklaget Ukraina for nye brudd på Minsk-avtalen fra 2015. Han gjentok også at påstandene om russiske invasjonsplaner er «vestlig propaganda».
Historisk mobilisering
USA fastholder at et russisk angrep kan være nær forestående. Landets ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Michael Carpenter, hevdet fredag at Russland nå har utplassert mellom 169.000 og 190.000 soldater nær Ukraina.
Foruten styrker som er stasjonert nær grensa på russisk side, inkluderer dette styrker som deltar på en øvelse i Hviterussland og som er stasjonert på Krim-halvøya. Øvelsen i Hviterussland skal etter planen avsluttes søndag.
– Dette er den største militære mobiliseringen i Europa siden andre verdenskrig, sa Carpenter under et OSSE-møte fredag. Russland, som også er medlem i OSSE, deltok ikke på møtet.
Ny russisk øvelse
Russlands påstander om at russiske styrker nå blir trukket tilbake, blir avvist i Vesten.
– Selv om Russland har opplyst at de trekker soldatene sine tilbake til garnisonene, har vi ennå ikke sett tegn til det. Vi ser faktisk flere soldater på vei inn i grenseregionen, sa USAs forsvarsminister Lloyd Austin under et besøk i Polen fredag.
Fredag varslet Russland også en ny øvelse med «strategiske styrker», der det blant annet skal øves på bruk av våpensystemer som kan utstyres med atomstridshoder.
Ifølge Kreml har denne øvelsen vært planlagt lenge og Putins talsmann Dmitrij Peskov understreker at den er varslet i alle vanlige kanaler.
Putin slo også fast at øvelsen ikke bør gi grunn til bekymring.
– Disse øvelsene er av defensiv natur og truer ingen, sa den russiske presidenten fredag.
Huitfeldt vurderer å reise til Ukraina
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til TV 2 fredag at hun vurderer å reise til Ukraina for å besøke den ukrainske utenriksministeren.
Huitfeldt, som denne uken deltar på sikkerhetskonferansen i München, sier det vurderes fortløpende om hun nå skal reise til Kyiv.
På spørsmål fra TV 2 om hvordan hun vurderer faren for krig, svarer utenriksministeren at hun er forberedt på det verste.
– Vi håper hele tiden å få dette inn i det diplomatiske sporet ved å invitere til møter i Russland-Nato-rådet, ved å bidra til samtaler mellom den russiske og amerikanske utenriksministeren til uka, sier Huitfeldt som påpeker at Norge har god kontakt med myndighetene i Ukraina.