Nyheter

SIEVJERDONETSK: Ukrainske soldater i Sievjerodonetsk 20. juni.
SIEVJERDONETSK: Ukrainske soldater i Sievjerodonetsk 20. juni.

Dette skjedde i Ukraina i natt

Ukraina har mottatt amerikanske rakettkastere, sier forsvarsminister Oleksij Reznikov. Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til fredag 24. juni.

Publisert

Russiske styrker har tatt to småbyer i nærheten av Sievjerodonetsk og forsøker å omringe de ukrainske styrkene og kutte forsyningslinjene deres, ifølge Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Russerne rykker fram uten å spare på noe av sin ammunisjon eller sine soldater, og de er ikke i ferd med å gå tom heller. De har et overtak i artilleri og antall soldater, sier han.

Samtidig sier det britiske forsvarsdepartementet at ukrainske styrker har trukket seg tilbake fra noen områder rundt Lysytsjansk for å unngå å bli omringet når russerne sender inn forsterkninger.

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier at de endelig har mottatt noen av de tyngre våpnene vestlige land har lovet, nemlig amerikanske rakettkastere.

Les også: Disse våpnene gir Tyskland til Ukraina

En amerikansk talsmann bekrefter at alle fire lovede HIMARS er kommet fram til de ukrainske styrkene, selv om han ikke vet om de er tatt i bruk ennå. Det trengs tre ukers opplæring for å bruke dem.

USA skal sende ytterligere utstyr for 450 millioner dollar til Ukraina, inkludert flere av rakettkasterne, ammunisjon og andre forsyninger, ble det kunngjort torsdag.

EU-lederne vedtok torsdag kveld å gjøre Ukraina til kandidatland sammen med Moldova. Men det vil ta mange år å bli medlem, både på grunn av krigen og de mange reformene Ukraina må gjennomføre, blant annet mot korrupsjon.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i en tale til Det hebraiske universitet i Jerusalem at russerne har ødelagt mer enn 2.000 skoler og andre utdanningsinstitusjoner.

– Der russerne rykker raskt fram, blir sivile skutt, flyktninger blir drept rett på gata, folk blir torturert og voldtatt, inkludert mindreårige, gutter og jenter, sa han.

Debatt: Forutsetninger for våpenhvile i Ukraina

Han uttrykte også skuffelse over at Israel ikke har sluttet seg til de vestlige sanksjonene eller bidratt med våpen til Ukraina.

Israel er avhengig at gode forbindelser til Russland for å koordinere sikkerheten i Syria, der russerne har store styrker og Israel ofte bomber fiendtlige mål.

Powered by Labrador CMS