Nyheter
Russland testet kamprobot under øvelsen Zapad-2021
Uran-9 ble for første gang brukt som en integrert del av russiske styrker under øvelsen hvor 200.000 soldater deltar.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Rundt 200.000 soldater, 80 fly og helikoptre, 290 stridsvogner, samt flere krigsskip og ubåter har deltatt i en av de største øvelsene etter den kalde krigen. Under øvelsen ble kamproboten Uran-9 også for første gang brukt som en integrert del av russiske styrker, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS.
Uran-9 er et lite ubemannet beltegående kjøretøy som kan fjernstyres og bevæpnes med panservern-missiler, raketter, samt 30 mm automatkanon og maskingevær. Under Zapad-2021 ble kamproboten brukt til å angripe mål og kjøretøy på avstander opp mot 5000 meter.
En variant av kjøretøyet ble også brukt for å klarere fremkomstveier gjennom minefelt.
Det russiske forsvaret har lagt store ressurser i å utvikle ubemannede kampkjøretøy. Uran-9 har tidligere blitt brukt av russiske styrker i Syria og har også vært testet under tidligere øvelser. Men i forbindelse med Zapad-2021 ble kjøretøyene for første gang brukt som en integrert del av russiske styrker.
Les mer: USA tester ubemannet «stridsvogn» med norsk teknologi
Putin besøkte øvelse
Zapad-2021 har foregått over et stort geografisk område, fordelt på ni ulike øvingsområder i Russland og fem i Hviterussland.
13. september overvar Russlands president Vladimir Putin den militære aktiviteten i øvingsområdet Mulino, øst for Moskva. Der fikk han blant annet se angrep med mekaniserte styrker, tungt artilleri, jagerfly og droner.
Les også: Øvelse Zapad vil også foregå til sjøs i russiske og norske interesseområder
I forkant av øvelsen har flere av nabolandene vært i beredskap. Det svenske forsvaret har i forkant av Zapad forsterket nærværet på Gotland med styrker fra marinen og hæren. Også i Polen, Litauen og Ukrain har de fulgt spent med.
– Øvelse Zapad er en aktivitet vi følger med på. Det er en såpass stor øvelse at vi prioriterer og setter av ressurser og kapasiteter for å ha et tilstrekkelig bilde av den aktiviteten som foregår i våre nærområder, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.
Militæraktivitet nær norskegrensen
Selv om hoveddelen har funnet sted i de vestlige delene av Russland og Hviterussland, har det har også vært omfattende aktivitet i Nordflåtens ansvarsområde.
12. september trente mer enn 40 russiske T-80BVM stridsvogner sammen med infanteri- og fallskjermssoldater i Petsjenga-området. Stridsvognene avfyrte skudd mot bevegelige målskiver på avstander opp mot 2000 meter og skjøt med tunge maskingevær mot luftmål.
Nylig publiserte det russiske forsvarsdepartementet også en video som viser marinesoldater fra Nordflåten som tar kontroll over havnen i byen Dudinka. Dette skal være første gang soldatene trener på å gjenerobre et havneområde på denne måten.
Videoen starter med dykkere som tar seg inn til havnen bevæpnet med undervannspistoler av typen SPP-1. Disse har fire løp som hver er ladet med en 4,5 millimeter ståldart. På land blir vaktsoldatene på havneområdet uskadeliggjort. Deretter følger forsterkningsstyrker som bruker hurtiggående båter, Ka-27 helikoptre og landgangsfartøyer for å ta seg i land.
Se video av øvelsen her:
8000 soldater i nordområdene
Opp mot 8000 soldater, 120 fly og helikoptre, samt 50 krigsskip og støttefartøy deltar i øvelsen i nordområdene. Styrker fra Nordflåten blant annet trent i Murmansk -regionen, samt i Barents- og Karahavet lenger øst.
Hensikten er å beskytte den Nordlige sjøruten og baseområdet i Arktis, i følge det russiske forsvarsdepartementet.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordret i forkant av øvelsen om åpenhet rundt Zapad-2021, skriver Reuters.
Stolenberg peker blant annet på at siden slutten av den kalde krigen har Russland aldri åpnet en øvelse for obligatoriske inspeksjoner, noe de er forpliktet til i henhold til Wien-dokumentet, en internasjonal avtale som styrer militære øvelser i Europa.
Øvelse Zapad-2021 startet fredag 10. september og avsluttes 16. september.