Nyheter
USA tester ubemannet «stridsvogn» med norsk teknologi
Det amerikanske forsvaret satser på robot-kjøretøy med tårn levert av Kongsberg Gruppen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nylig var en prototype av kjøretøyet på skytebanen for første gang. Den ubemannende «stridsvognen» går under betegnelsen Ripsaw M5 og kan danne grunnlaget for en ny generasjon med kampkjøretøy. Det amerikanske Forsvaret jobber med å utvikle tre varianter av ubemannende plattformer – lett, medium og tunge. Prosjektet har fått navnet «Next-Generation Combat Vehicle», ifølge en pressemelding fra US Army.
Ripsaw M5 er valgt som kjøretøyet i medium-kategorien. Den er utstyrt med en våpenstasjon produsert av Kongsberg Defence & Aerospace med navn Protector RT40. Bevæpningen består av en 30 mm kanon og et maskingevær med kaliber 7,62. Våpenstasjonen har også mulighet for å skyte ut røykgranater.
I slutten av juli ble systemet for første gang testet på skytebanen i den amerikanske basen Fort Dix i New Jersey. Ripsaw M5 kan styres fra andre bemannende kjøretøy som stormpanservogner av typen Bradley. Etter hvert er den ubemannende stridsvognen også tiltenkt å kunne operere mer selvstendig.
– Vi tar mennesker ut av faresonen. Vi mister ikke soldater dersom kjøretøyet skulle gå tapt, sier oberst Jeffrey Jurand fra US Army.
Les mer: US Army prøver ut «elektroniske skudd» fra Norge
Testet robot-kjøretøy i Syria
Flere andre land satser i likhet med USA på ubemannede kampvogner. I april meldte det russiske forsvarsdepartementet at de planlegger å etablere en egen enhet utstyrt med ubemannede kjøretøy av typen Uran-9. Disse er i likhet med den amerikanske Ripsaw M5 utstyrt med en 30 mm kanon, samt panservern-missiler. Uran-9 har tidligere blitt testet av russiske styrker i Syria.
Se demonstrasjon av Uran-9 i denne videoen:
Også Kina utvikler ubemannede kjøretøy som kan bevæpnes eller brukes til å transportere ammunisjon og forsyninger.
I Norge har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) drevet forskning og testing med såkalte autonome kjøretøy. Ubemannede båter og kjøretøyer kan forandre hvordan Forsvaret opererer, mener André Pettersen som er forskningssjef ved FFI.
– Spørsmålene vi må stille oss er hvilke oppgaver vi kan bruke autonomi til å løse. Hvor er teknologien robust og trygg nok til at Forsvaret kan bruke den, hvordan skal den brukes og hvilke tilpasninger må vi gjøre for å få det til å fungere, sier Pettersen.
Forskere ved FFI ser for seg selvkjørende vogner som frakter utstyr og følger tropper under forflytning i terrenget, eller som kan sendes ut på rekognosering.
Fikk du med deg denne: Forsvaret må bruke ny teknologi for å overleve
Starter omfattende testing i 2022
I USA omtales skytingen med våpenstasjonen fra Kongsberg som vellykket.
– Dette er det første systemet vi har utviklet hvor vi har en kanon med denne typen kaliber montert på en helt ubemannet robot, som kan styres fra en annen plassering eller fra innsiden av et bemannet kampkjøretøy. Det er helt klart unikt, sier Cristian Bara, som er test-ingeniør tilknyttet programmet for ubemannede stridskjøretøy i US Army.
Det amerikanske forsvaret planlegger å gå videre med mer omfattende testing av neste år. Planen er å utvikle relevante teknikker og prosedyrer for hvordan man kan integrere ubemannende kampkjøretøy inn i styrken.