Nyheter

SATELITTSTASJON: Svalbard satelittstasjon noen kilometer utenfor Longyearbyen er en av installasjonene som kan bli rammet ved brudd på kablene som brukes til å sende informasjon via en fiberkabel til fastlandet.

Brudd i undersjøisk kabel mellom Svalbard og fastlands-Norge

Kabelen forsyner øygruppen med internett-forbindelse og brukes til kommunikasjon med en satelittstasjon på Svalbard. Etterretningstjenesten har tidligere advart om sårbarheten til undersjøiske kabler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på natten fredag 7. januar at en av de to forbindelsene på en fiberkabel, som går mellom Svalbard og fastlandet, sluttet å fungere. Etter en feilsøking ble det oppdaget en feil på kabelen i et område på havbunnen som går fra 300 til 2700 meters dybde, skriver Space Norway i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kabelen kalles for Svalbardfiberen og går mellom Longyearbyen og Andøya. Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men undersøkes nærmere. For å reparere skaden må et større havgående kabelleggingsfartøy mobiliseres, står det videre i pressemeldingen.

– Jeg har blitt orientert om at det det har oppstått en feil på en del av den ene av to fiberforbindelser mellom Svalbard og fastlands-Norge. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Svalbardfiberen fungerer fortsatt, selv om den ene forbindelsen nå har sviktet, sier Mehl i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Kablene kan være utsatt for sabotasje

Fiberkabelen brukes blant annet til kommunikasjon med Svalbard Satelittstasjon, som befinner seg på et fjellplatå om lag fem kilometer fra Longyearbyen. Den består av 100 satellittantenner som laster ned data fra satelitter som går i bane over polene.

Årsaken til bruddet på kabelen etterforskes av politiet. De vil ikke svare på spørsmål fra NRK om det er mistanke om sabotasje av kabelen.

Nettstedet The Drive spekulerer om at den militære verdien av Svalbard satelittstasjon, gjør at man ikke kan utelukke sabotasje som en årsak til bruddet på kabelen. Russland har tidligere hevdet at Svarbard satelittstasjon også kan brukes til å laste ned data fra militære satelitter.

Formidling av militære data fra Svalsat inngår i et mønster som øker det militære presset i Arktis og nordområdene, skriver Rune Ottosen. Les mer her!

Bekymret for russisk aktivitet

Russland har skip og undervannsfarkoster som kan undersøke og i verste fall ødelegge undervannskabler. Russiske skip har også blitt observert i områder hvor slike kabler er lagt ut. Det har også vært bekymring for russisk aktivitet langs norskekysten, blant annet i form av forskningsskip som kan brukes for å kartlegge undersjøisk infrastruktur.

– Det er sivile forskningsskip som blir brukt til militære formål. Alt det staten har bruk for. Det er ikke så mange gode grunner til å kartlegge norsk undersjøisk infrastruktur hvis du ikke har tenkt å gjøre noe med den. De driver med klassisk kartlegging av sårbare punkter og industrispionasje, sa Ståle Ulriksen ved Forsvarets høgskole/Sjøkrigsskolen til Dagens Næringsliv ifjor.

Undervannsteknologi interessant for etterretningsaktører

I november 2021 ble en annen undersjøisk kabel satt ut av drift. Den gang gjaldt det et overvåkingssystemet utenfor Bø i Vesterålen som ble driftet i samarbeid mellom Havforskningsinstituttet og Equinor. Systemet kan brukes til overvåke aktivitet på havbunnen. 4,3 kilometer med kabel forsvant sporløst, noe som førte til at PST ble koblet inn i saken.

I trusselvurderingen fra Etterretningstjenesten nevnes spesielt undervannsteknologi som særlig interessant for utenlandske etterretningsaktører, siden dette kan ha et militært flerbrukspotensial.

«I NATO er oppfatningen imidlertid at Russland utvikler offensive kapasiteter mot undervanninstallasjonener som ledd i sin strategiske avskrekking. Russlands økende satsing på undervannskapasiteter er i ferd med å bli en alvorlig trussel mot undersjøiske kabler og undervannssystemer», skriver Etterretningstjenesten i sin åpne trusselvurdering for 2021.

Det er foreløpig ingen indikasjoner på sabotasje av kablene mellom Svalbard og fastlandet, men saken etterforskes av Troms politidistrikt.

Powered by Labrador CMS