Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Stortinget via videolink. Han benyttet muligheten til å be Norge om å bistå med flere våpen til Ukraina.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Vi trenger sjømålmissiler, luftvernmissiler, luftvernsystemer og panservernmissiler, ba Zelenskyj i sin tale.
– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet.
Kongsberg våpenfabrikk produserer kjente sjømålmissiler som Penguin og Naval Strike Missile (NSM). Den norske fabrikken produserer også luftvernsystemet NASAMS, som brukes av Luftvernbataljonen på Ørland.
President Zelenskyj påpekte at selv om Norge og Ukraina ikke har felles grenser, så har landene Russland som felles nabo.
– Å ødelegge demokratier er deres langsiktige plan.
– Dere i Norge opplever også nye trusler ved grensen til Russland. De har bygget opp veldig store militærstyrker i Arktis som ikke kan forklares med sunn fornuft. Mot hvem og hvorfor gjør de dette.
Den ukrainske presidenten sa videre at han er takknemlig for at Norge hadde sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland. Samtidig oppfordrer han til enda strengere sanksjoner.
– Den eneste måten å få Russland til å søke frihet på, er flere sanksjoner. Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land.
Etter sin tale ble Zelenskyj møtt med stående applaus fra de norske folkevalgte.
De siste ukene har den ukrainske presidenten holdt taler for de folkevalgte i blant annet USA, Tyskland, Danmark og Sverige.
At Norge skulle være med på den lista var det full enighet om på tinget, ifølge stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
– Dette er den største krigen og humanitære katastrofen i Europa siden 2. verdenskrig. Alle står sammen om å vise solidaritet med det ukrainske folket, sier han til NTB.
– Det vi nå ser, er noe vi trodde vi hadde lagt bak oss etter 2. verdenskrig. Det handler om verdiene Norge og Europa har vært opptatt av, selvstendighet, frihet og demokrati, sier Gharahkhani, før han fortsetter:
– De verdiene er truet. Derfor er det viktig å la ham tale.
Den ukrainske presidenten har blitt hyllet for sine talegaver og har samlet bred støtte i Vesten. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har snakket med Zelenskyj og hørt ham tale i forbindelse med Nato-møter.
– Det gjør inntrykk å høre hans appell fra en veldig utsatt posisjon i et land som opplever en invasjon. Så jeg tror det kommer til å gjøre sterkt inntrykk, sier Støre til NTB.
Det er uvanlig at utenlandske talere får tilgang til Stortingets talerstol. Zelenskyj er den fjerde utenlandske personen som får tale til de norske folkevalgte.
Klimaaktivist Greta Thunberg og tidligere president i Sør-Afrika Nelson Mandela har begge blitt henvist til publikumsgalleriet, med grunnlag i at talerstolen skal være forbeholdt norske folkevalgte.
Blant de tre som har fått tale før Zelenskyj er daværende engelsk opposisjonsleder Winston Churchill i 1948. i 2014 fikk det danske Folketingets formann Mogens Lykketoft og den svenske Riksdagens talmann Per Westerberg tale, i forbindelse med 200-årsjubileet til den norske grunnloven.