Nyheter

FRONTLINJENE: Ukrainske soldater i 148. brigade forbereder en M777 haubits til å skyte mot russiske styrker ved fronten i Donetsk.

Utrente soldater bidrar til ukrainske tap

Noen nye soldater nekter å skyte mot fienden. Andre sliter med å sette sammen våpen og kan ikke grunnleggende kampstrategi, ifølge militærledere og soldater i den ukrainske hæren.

Publisert

Noen få har til og med forlatt postene sine og forlatt slagmarken helt, får nyhetsbyrået AP opplyst.

Mens Ukraina fortsetter med offensiven i Kursk-regionen i Russland, taper styrkene deres fortsatt dyrebart terreng langs landets østfront – en dyster erosjon som militærledere mener delvis skyldes dårlig trente rekrutter hentet fra en nylig mobiliseringsrunde.

– Noen av dem vil ikke skyte. De ser fienden i skyteposisjon i skyttergravene, men åpner ikke ild. Det er grunnen til at mennene våre dør, sier en frustrert bataljonssjef i Ukrainas 47. brigade.

– Når de ikke bruker våpnene sine, er de ineffektive.

Forteller anonymt

Beretningene kommer fra befal og soldater som snakket med AP på betingelse av anonymitet, slik at de kan snakke fritt om sensitive, militære temaer.

Ledere sier at rekruttene har bidratt til en rekke territorielle tap som har gjort det mulig for Russlands styrker å rykke fram, inkludert nær byen Pokrovsk, et kritisk logistikknutepunkt. Dersom byen blir erobret, vil det være et stort nederlag for det ukrainske forsvaret og fører Russland nærmere sitt uttalte mål om å erobre Donetsk fylke.

Russiske soldater er omtrent 10 kilometer unna byen.

På toppen av Ukrainas egne problemer kommer også Russlands styrke i antallet soldater, ammunisjon og luftvåpen – og deres vilje til å akseptere tap dersom det fører til at mål blir nådd.

Mangler opplæring

De nylig vernepliktige ukrainerne er langt unna dem som ivrig sluttet seg til krigen i det første året av Russlands invasjon. De nye rekruttene mangler selv et minimumsnivå av opplæring og trening, sier befal og soldater fra fire brigader som forsvarer Pokrovsk-området.

ARTILLERI: Den ukrainske soldaten Oleh forbereder artilleri til å skyte mot russiske styrker ved fronten i Donetsk.

De forteller at de må planlegge kamphandlinger med fotsoldater som ikke kan skyte på mål eller kjenner til grunnleggende topografi. Noen av rekruttene mangler tro på sine overordnedes kampplaner og har forlatt postene sine.

Som følge av frustrasjonen over kvaliteten på de nye soldatene som sendes til fronten av rekrutteringssentre, vil militærledere nå gjennomføre egne mobiliseringer for å bedre finne og trene nye krigere, sier flere befal og soldater.

– Få motiverte

– Hovedproblemet er overlevelsesinstinktet til nykommerne. Før kunne folk stå til siste sekund for å forsvare postene sine. Nå trekker de seg tilbake, til og med ved lett beskytning, sier en soldat i 110. brigade.

Men ikke alle snur seg på hælen og flykter fra kamp, legger han til.

– Nei, det fins motiverte mennesker, men de er bare veldig, veldig få, sier han.

– Postene holdes så lenge disse er motiverte og engasjerte.

Ny lov

Etter innføringen av en kontroversiell mobiliseringslov i mai skal Ukraina ha kalt inn flere titusen soldater i måneden. Etterspørselen er størst etter fotsoldater.

Det er imidlertid flere logistiske hindringer for å trene, utstyre og betale så mange nykommere, og befalene krever stadig flere soldater. For å lette på presset har militæret måttet hente soldater fra brigader i én region og sendt dem videre til områder der de trengs.

Men er det bare de nye rekruttenes feil at ukrainske styrker taper territorier ved fronten? Nei, mener flere, som peker fingeren tilbake på militærlederne, og at noen av dem velger ut nye rekrutter som ofre.

– Tilstrekkelig

Viktor Kevljuk, militærekspert ved den Ukraina-baserte tenketanken Center for Defence Strategies, sier opplæringen som tilbys rekrutter, er tilstrekkelig. Han mener brigadeledere leter etter en forklaring på taktiske feil.

– Brigadelederne har de verktøyene som trengs for å påvirke kampmoralen. Dersom de nødvendige prosessene etableres i brigaden, vil det ikke være nevneverdige problemer. Hvis disse mekanismene mislykkes, leser vi om negativiteten i sosiale medier, sier Kevljuk.

Og i intense kamper, som de rundt Pokrovsk, er det de betimelige taktiske beslutningene til befalene som utgjør forskjellen, mener han.

– Mangler evne

Men innad i hæren oppleves det annerledes. Det gjøres ikke nok for å trene nykommere, mener en bataljonssjef.

– De oppnår ikke engang den laveste standarden for opplæring som kreves for våre kamphandlinger, sier han.

UTRENT: Ukrainske soldater sliter ved fronten øst i landet, og noen mener det skyldes utrente og uerfarne rekrutter.

De nye soldatene har ikke nok trening i å sette sammen og avfyre våpnene sine, legger han til og sier de ikke har lært seg hvordan de skal koordinere kamphandlinger i små grupper eller å ta i bruk enkle taktikker.

– Fra kommandoen vil jeg gjerne gi ordre til små grupper av fotsoldater, men jeg er ikke sikker på om de er i stand til å utføre disse ordrene da de mangler evne til koordinering og kommunikasjon, sier han og legger dystert til:

– Noen ganger vil jeg skyte meg selv.

Flykter fra kamp

Russlands erobring av landsbyen Prohres, ikke langt fra Pokrovsk, i juli er det seneste eksempelet på et tap nye rekrutter får skylden for.

Styrker fra 31. brigade dro da ut i et dårlig koordinert oppdrag, noe som gjorde at 47. brigade gikk inn i kampen og forsøkte å stabilisere fronten. Et lignende scenario utspilte seg ved landsbyen Otsjeretyne i mai.

I enkelte tilfeller har livredde nye rekrutter flyktet fra slagmarken, blir AP fortalt.

– Denne frykten skaper panikk og kaos, sier bataljonssjefen i 47. brigade.

– Det er også grunnen til at vi har tapt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS