Nyheter

PÅ BESØK: Storbritannias nyslåtte statsminister tok imot president Volodymyr Zelenskyj i statsministerboligen fredag.

Zelenskyj ba britene oppheve restriksjoner under regjeringsmøte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk som den første utenlandske statslederen på flere tiår tale på et regjeringsmøte i 10 Downing Street.

Publisert

President i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, ankom statsministerboligen fredag formiddag og ble tatt imot av den nyslåtte statsministeren Keir Starmer.

– Ukraina er, og vil alltid være, i kjernen av denne regjeringens agenda. Så det er svært passende at president Zelenskyj skal holde denne historiske talen til min regjering, sa Starmer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forrige gang en utenlandsk statsleder fikk delta og tale på slike møter i den britiske regjeringen var i 1997. Da kom USAs daværende president Bill Clinton på besøk.

Situasjonsrapport

På regjeringsmøtet ble statsrådene brifet av Zelenskyj om situasjonen på slagmarken og hva som trengs av materiell og annen støtte.

Akkurat nå er dårlig tilgang på langtrekkende raketter en stor utfordring for Ukraina, sa Zelenskyj til regjeringen.

I forkant av møtet sa den ukrainske presidenten at han ville be om oppklaring av Storbritannias retningslinjer for bruken av langtrekkende raketter til angrep inne i Russland.

Vil angripe inne i Russland

Russland angriper skoler og sykehus fra posisjoner i Russland. Derfor trenger vi å kunne gå til motangrep mot slike stillinger, bedyret han.

I talen ba han også britene om å oppmuntre andre støttespillere til å oppheve restriksjoner om langtrekkende slagkraft.

Starmer fortalte Zelenskyj at Storbritannia skal fremskynde støtten de har lovet Ukraina.

Det er også ventet at Ukraina og Storbritannia skal ferdigstille en avtale om forsvarsfinansiering verdt 3,5 milliarder pund, drøyt 50 milliarder norske kroner.

Powered by Labrador CMS