Nyheter

SLAVA: Denne krysseren av Slavaklassen var del av fartøygruppen som tirsdag seilte langs norskekysten i farvannet nord for Finnmark.

Norsk fly fulgte russiske krigsskip utenfor norskekysten

Et norsk Orion-fly fra Luftforsvaret fulgte tirsdag fem russiske fartøy utenfor norskekysten. Øvelsen var varslet og Forsvaret var forberedt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske flyet P-3C Orion var på et rutinemessig oppdrag og øvelsen fra Russland var varslet, meldte Forsvaret tirsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flyet, som til daglig er stasjonert på Andøya, fulgte en russisk fartøygruppe sørover langs norskekysten i farvannet nord av Finnmark.

SILVA: Dette støttefartøyet av typen Silva var blant fartøyene 333-skvadronen avbildet tirsdag.

Fem russiske fartøy: en fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, en ubåtjager av Udaloy-klassen, en krysser av Slava-klassen, og to støttefartøy av typen Kaliningradneft (tankskip), og en taubåt – av Nato omtalt som tilhørende Sliva-klassen.

De russiske fartøyene seilte lovlig i internasjonalt farvann, men Norge følger alle bevegelser i norske nærområder fortløpende, melder Forsvaret.

– En varslet og ventet aktivitet, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

ADMIRAL GORSJKOV: Fregatten av Admiral Gorsjkov-klassen avfotografert 25. januar.

Han sier at situasjonen i nord er rolig.

– Aktiviteten utøves på en profesjonell måte hvor vi har respekt for russisk militær aktivitet på lik linje som de respekter vår aktivitet. Begge overholder lover, regler og avtaler, sier han til VG.

Tidligere denne uken meldte Russland i åpne kilder at de vil gjennomføre en rekke maritime militære øvelser i tiden fremover. Områdene som ble annonsert, var Atlanterhavet, Stillehavet, Nordishavet og Middelhavet. Mer enn 140 krigsskip og støttefartøy skal delta i øvelsene.

Powered by Labrador CMS