Nyheter:
Populær forsvarskunst
Det startet med en rosa stridsvogn. Nå har kunstner og tidligere kavalerist Lasse Brurok laget mer fargerikt forsvarsmateriell.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det begynte med at jeg lagde motivet som fikk navnet «Pink Tanker». Det ble utsolgt nesten med en gang. Forespørslene bare rant inn, iblant flere om dagen. Jeg måtte si at jeg kommer med noe nytt snart og at folk måtte være tålmodige. Nå har vi utvidet forsvarsfamilien med to nye motiver, forteller Lasse Brurok.
På kontoret i Nydalen i Oslo henger de nye bildene på veggen. Det ene viser en CV-90 stormpanservogn og heter «Equites» som er latinsk for kavaleri. Den andre har fått navnet «Pink Thunder» og viser en M-109 artillerivogn som avfyrer en granat.
– Jeg fikk en forespørsel fra soldater i Artilleribataljonen om å lage en et motiv i samme stil som Pink Tanker. Hovedbildet henger på hovedkvarteret i Setermoen leir og ble avduket i forbindelse med feiringen av Santa Barbara som er artilleriets skytshelgen, forteller Brurok.
Det skapte god stemning hos artillerifolket, og tilsvarende utålmodighet blant kavaleristene, forteller Brurok. Han lovet derfor å lage en ny serie, denne gangen med stormpanservogner.
– Jeg la inn noen feil i bildet for å se om noen oppdaget det. Jeg bestemte at de to første som påpekte dette først skulle få et gratis bilde med ramme. To stykker fra Panserbataljonen så det med en gang. Jeg har speilvendt hele vogna. Det kan brukes som et symbol på et forvrengt bilde som mange politikere har av status i Hæren.
FORSVARSKUNST
Kunsten hans dukker stadig opp nye steder i Forsvaret. Et stort vikingskip-motiv pryder inngangspartiet i bygget Ormen Lange som tilhører Telemark bataljon. For bare noen måneder siden laget han en kunstverk til Brigade Nord på Bardufoss. Og nylig var sjefen for Etterretningsbataljonen innom kontoret og diskuterte muligheten for å bruke kunst i forbindelse med kulturbygning i avdelingen.
– Jeg vil alltid prioritere forespørsler fra Forsvaret. Hæren har alltid vært mitt marked, men nå begynner det å tikke inn forespørsler fra de andre forsvarsgrenene også, sier Lasse som er best kjent under kunstnernavnet «Brurock».
– Blir det en rosa F-35, ubåt eller fregatt etter hvert?
– Det er ikke helt usannsynlig. Jeg har ordnet noen utkast på fly allerede, samt noe til Heimevernet. Men ingenting er spikret enda, sier han hemmelighetsfullt.
KUNST PÅ HELTID
Det er tre år siden han sluttet i Forsvaret og satset som kunstner på heltid. Det ble en brå overgang etter 10 år i kongens klær, hvor han blant annet jobbet som fotlagfører i Panserbataljonen. Men rosa forsvarskunst var tydeligvis en nisje med stort potensiale.
– Jeg satte salgsrekord i juni. Og selv med rundt 100 arbeidstimer i uka ligger jeg flere måneder på etterskudd med levering, sa Brurok da han ble intervjuet av Forsvarets forum i 2017.
Selv om han til daglig ikke går i grønt lenger så er Brurok likevel tett knyttet til Forsvaret. Det er ikke tilfeldig at han valgte en kollega fra Panserbataljonen da han skulle danne et nytt selskap som driver med kjøp og salg av bøker på nett.
– Vi har en god kultur i selskapet, men er likevel ikke i nærheten av det man får til i Forsvaret. Jeg har så mange venner fra Forsvaret så det er umulig å ikke bli oppdatert og engasjert. Det jeg savner mest fra Forsvaret er samholdet, kameratskapet og innstillingen til å løse oppdrag.
BLE SENSURERT
Kunsten hans pryder veggene til alt fra bataljons- og brigadesjefer til bloggere og reality-TV-deltakere. En periode var Brurock også synlig i bybildet i Oslo. På cruiseskip-terminalen like ved Akershus festning hadde han laget en stor rosa stridsvogn. Den er nå borte.
– Det har tydeligvis vært nok reaksjoner til at de valgte å fjerne motivet. Til meg har begrunnelsen vært at tanksen var sliten og ødelagt. Det stemmer ikke i det hele tatt. Jeg har også spurt om å få se stridsvognen, men de vet ikke hvor den er. Det er mange andre som kunne tenke seg å ha den dersom Oslo Havn ikke er interessert lenger, sier Brurock.
– Skjønner du at folk kan synes motivet var provoserende?
– Når jeg malte på veggen så var det en ansatt som jobbet i kiosken rett ved siden av. Hun reagerte voldsomt og ringte havnevesenet. Hun mente at jeg presenterte krig som noe positivt. Så det fikk en litt skeiv start. Men at kunsten min kan skape slik engasjement synes jeg er helt topp.
– Du har blitt sensurert som kunstner. Hva synes du om det?
– Jeg synes det er helt nydelig. Det er ikke mange kunstnere som får kunsten sin fjernet. Så i halvannet år har det stått igjen en grønn murvegg med Brurock-signaturen. Folk sender bilder og lurer på om jeg har endret kunstuttrykk. Det er noe som heter «less is more», men dette blir kanskje litt i overkant.
DRØMMEN
På kontoret tar Brurok ned det ene bildet som viser en CV-90. I motsetning til de andre bildene er stormpanservognen grønn, mens bakgrunnen er knæsj rosa. Akkurat dette bildet er bestilt av brigadesjef Lars Lervik.
– Hvorfor har du valgt rosa som gjennomgangsfarge i kunsten?
– Kontraster har alltid vært fascinerende. Det er spennende å lage noe veldig maskulint og skummelt som en stridsvogn og male det i en søt, feminin farge.
Man kan sammenligner det med å kle opp Arnold Schwarneger i en rosa tights.
Det er noe som ikke stemmer, samtidig som det er helt nydelig, sier Brurok.
– Hva hadde drømme-kunstprosjektet vært?
– Drømmen er å få male en ordentlig stridsvogn rosa. Kanskje det blir en mulighet når Hæren forhåpentligvis får nye. Det hadde vært helt rått med en Pink Tanker i ordentlig størrelse.