Nyheter:

Pink Tanker

Etter 10 år i Forsvaret har Lasse Brurok blitt kunstner på heltid. Nå lever han av å selge kunst, blant annet av rosa stridsvogner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​– Selvfølgelig var det en stor overgang. I Forsvaret hadde jeg trygge rammer og en stabil inntekt. Nå har jeg ingen garanti for at jeg får lønn i det hele tatt, sier Lasse Brurok.
Ute på parkeringsplassen, med det gamle flytårnet på Fornebu i bakgrunnen, står han og legger siste hånd på verket. To store bilder som skal pryde veggen på en vinbar i Trondheim. 
– Akkurat nå går det veldig bra. Jeg satte salgsrekord i juni. Og selv med rundt 100 arbeidstimer i uka ligger jeg flere måneder på etterskudd med levering.

Identitet. Etter 10 år i Forsvaret sluttet Brurok for å satse for fullt på en karriere som kunstner. Stilen beskriver han som figurativ pop-art med knæsje farger. Ett av motivene som karakteriserer ham som kunstner er en rosa stridsvogn på grønn bakgrunn. Mange av kundene er folk med bakgrunn fra Hæren og kavaleriet. Men skal vi tro «Brurock», som er kunstnernavnet, så har bildene også appell blant sivile.
– Det har blitt kjøpt av alt fra en alenemor i Trondheim, uten noen forsvarstilknytning, til sjefen for Panserbataljonen. Jeg har vært lenge i Hæren og har tydeligvis et behov for å spille på den identiteten. Men hadde noen sagt til meg i fjor at jeg skulle lage bilder av en rosa stridsvogn da hadde jeg veddet mye penger på at det ikke kom til å skje, ler han.


Militærnekter. Stadig vekk dukker forsvarsmotiver opp i kunsten. Kanskje litt rart ettersom Brurok i utgangspunktet var militærnekter og gjorde alt han kunne for å slippe unna førstegangstjenesten.
– Jeg ble likevel kalt inn og ble rett og slett hekta på militæret. Jeg startet på opptaket i fjernoppklaringseskadronen i 2008, men endte opp med tretthetsbrudd. Plutselig satt jeg på Setermoen med krykker og lurte på hva som skjer videre. 
Brurok kom seg på flyet til Kjevik og rakk akkurat Forsvarets opptak og seleksjon. Selv om han gikk på krykker helt til feltuka, kom han seg gjennom og startet på befalsskolen.
– Jeg begynte i panserbataljonen som fotlagfører. Etter noen år i bataljonen jobbet jeg som rekrutteringsoffiser for Hærens befalsskole. Min siste stilling var som assisterende operasjonsoffiser på befalsskolen før jeg sluttet i Forsvaret for ett år siden.
– Du gikk fra å være militærnekter til å jobbe 10 år i Forsvaret. Hvorfor endret du mening?
– Det var samholdet og følelsen av å være en kjemperessurs fordi jeg alltid har masse energi. Jeg ble egentlig hektet på hele forsvars-pakken.

Fleischer. Mens vi prater kommer en bil kjørende. Det er Bruroks første troppsjef i Panserbataljonen som kommer for å plukke opp et bilde. 
– Han er utrolig dyktig. Jeg tror han kommer til å gjøre det stort som kunstner. Så det er nok smart å investere tidlig, sier Bjørn Andreassen som er tidligere sjef for Stormeskadron 4 i Panserbataljonen og nå adjutant for sjef Hæren. Han reiser av gårde med kunstverket «Pink Tanker» under armen. 
Brurok har hatt flere oppdrag for Forsvaret. Kunsten hans henger blant annet på veggen i Telemark bataljons hovedkvarter «Ormen Lange» i Rena leir. Også Hærens befalsskole, Krigsskolen og Panserbataljonen har utsmykninger signert Brurock.
Han har også satt sitt preg på Oslo. Noe av det første cruisebåt-turistene ser når de går i land er en stor rosa stridsvogn malt på veggen til cruiseterminalen. Og dersom du skulle befinne deg i et fly over Oslo Vest vil du kunne få øye på et kjent ansikt som stirrer tilbake fra et hustak.
– Jeg malte et 8x8 meter stort portrett av general Fleischer på taket til formannen i Kavaleriklubben. Det er nok et av de kuleste prosjektene jeg har hatt, sier Brurok.


Inspirasjon. Ute på parkeringsplassen går han rundt med en sprayboks og legger et tynt lag med glitter over bildene som skal til Trondheim.
– Glitter er undervurdert. Det skal jeg bruke mer av fremover, konstaterer han og betrakter kunstverket som glinser i sola.
Det første bildet laget han som en gave til lillesøsterens konfirmasjon i 2005. Sammen med en kompis brukte han for første gang spraybokser og sjablonger. Etter det har han aldri slutta.
– Hva inspirerer deg som kunstner?
– Jeg blir alltid fascinert over at folk har lyst til å betale for noe jeg har laget. Og at de i tillegg henger det på veggen i stua hjemme. Det er utvilsomt min største motivasjon.
– Har du noen gang angret på valget om å slutte i Forsvaret?
– Selvsagt var det en risiko. Men jeg tror nok samboeren min har vært mer i tvil enn meg. Jeg trives med å styre dagene mine selv.
Enkelte ting savner han likevel med gamlejobben.
– En av de største forskjellene fra Forsvaret er at der jobber man sammen med andre mennesker stort sett hele tiden. Jeg er jo en veldig sosial person. Men nå kan jeg stå 12 timer mutters alene mens jeg maler.

Kunstverket «Pink Tanker» kan sees på Galleri A i Oslo.
Brurock har planer om første separatutstilling neste år.
Se flere bilder på www.brurock.com.






Powered by Labrador CMS