Nyheter
Regjeringen: Humanitær bistand til Ukraina er det viktigste
Statssekretær i Utenriksdepartementet utelukker ikke at Norge vil sende flere våpen til Ukraina.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I går etterlyste Ukrainas amabassadør i Norge Vjatsjeslav Jatsuk om militær hjelp til landet. Han ba norske myndigheter å sende fly, luftvernvåpen, stridsvogner og andre kraftfulle våpen til det ukrainske forsvaret.
Forsvarets forum har spurt regjeringen om det er aktuelt å sende flere våpen til Ukraina. Selv om regjeringen ikke utelukker flere våpen, er ikke det det viktigste, ifølge statssekretær i Utenriksdepartementet Evind Vad Petterson (Ap).
– Norge har i flere tiår hatt en veldig restriktiv linje når det gjelder å sende våpen til land i krig, og det kommer fremdeles til å være humanitær bistand som blir det viktigste framover, skriver Petterson til Forsvarets forum.
Les også: Russisk nyhetsbryå: Norge på liste over russiske «uvenner»
– Regjeringen vil fortløpende vurdere hva som er hensiktsmessig å sende til Ukraina. Vi utelukker ikke at vi sender mer enn hva vi har gjort hittil, skriver Petterson.
M72 i Ukraina
Ifølge Teknisk Ukeblad har norskproduserte M72 nådd fram til ukrainske styrker i hovedstaden Kyiv.
Produsenten Nammo bekrefter til Teknisk ukeblad at det er snakk om M72 EC («enhanced capacity»), som skal være i stand til å penetrere 450 mm panserstål (RHA), og som er produsert på Raufoss.
TU får imidlertid ikke bekreftet hvilket land som har donert akkurat disse våpnene som har dukket er i Ukraina, det er nemlig flere land som har sendt M72 til Ukraina, blant andre Finland og Danmark.
Forrige uke sendte Norge 2000 panservernraketter av type M72 som produseres av Nammo på Raufoss.
– Det er et lett panservernvåpen, det er enkeltmannens forsvar mot stridskjøretøy, kan du si, sa kommandør Remi Jakobsen ved Nasjonalt logistikkoperasjonssenter før våpnene ble sendt i retning Ukraina.
Omdiskutert våpenstøtte
Beslutningen om å sende norske våpen har blitt møtt med skepsis av enkelte. Blant annet gikk folkerettforsker Cecilie Hellestveit ut mot beslutningen og omtalte det som «et høyt spill» fra norske myndigheter.
Regjeringen avviste imidlertid at våpenforsendelsen gjorde Norge til en part i «konflikten».
– Vi mener at den støtten vi nå har besluttet å gi Ukraina – 2000 M72-panservernvåpen – er såpass begrenset at den ikke fører til at vi blir part til konflikten, uttalte statssekretær Vad Petterson til Forsvarets forum.