Nyheter

RAKETT: Deler av raketten som traff barnesykehuset i Kyiv 8. juli, sikres av redningsmannskaper. Denne raketten er avhengig av vestlige komponenter, og Russland går langt for å få tak i disse komponentene.

Russiske raketter inneholder vestlige deler

Det russiske angrepet på et barnesykehus i Kyiv er et godt eksempel på hvor godt den russiske forsvarsindustrien omgår vestlige sanksjoner.

Publisert

Kortversjon:

  • Russland har økt produksjonen av Kh-101-raketter til åtte ganger flere enn før invasjonen i Ukraina, ifølge Financial Times.
  • Produksjonen av disse rakettene er avhengig av vestlige komponenter som AMD-minnekort og mikrokretser fra Texas Instruments.
  • Til tross for sanksjoner, har Russland etablert nye forsyningslinjer med hjelp fra vennligsinnede land, og fortsatt tilgang til nødvendige komponenter.
  • Eksperter anslår at Russland vil produsere mellom 700-750 Kh-101-raketter i år, og over 1000 neste år.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Krysserraketten Kh-101 som ble skutt mot barnesykehuset, tok livet av to personer og ødela en stor del av bygningene i nærheten. Sykehuset behandlet 600 barn. Raketten er avhengig av vestlige komponenter. Den skytes ut fra fly og er 7,45 meter lang.

I forrige uke opplyste Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Russland på få dager har brukt mer enn 700 retningsstyrte bomber, over 170 angrepsdroner og nesten 80 raketter mot Ukraina.

– Åttedoblet produksjon

Vestlige militære har for lengst sluttet å si at kapasiteten i russisk forsvarsindustri ikke er stor nok til å fortsette krigen i Ukraina.

Uten å oppgi kilder rapporterer Financial Times at russerne nå produserer åtte ganger flere Kh-101-raketter enn før invasjonen i Ukraina.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med flere eksperter. De kan ikke bekrefte at produksjonen er åtte ganger høyere, men alle viser til at Russland har økt kapasiteten til å produsere krysserrakettene.

Tror Russland når 1.000 raketter neste år

– Jeg tror at de reelle tallene er høyere. Ukrainske kilder hevdet i april at den månedlige produksjonen ligger på rundt 40 Kh-101. Det er langt flere enn de 56 som ble produsert i hele 2021, sier eksiløkonomen Vladislav Inozemtsev.

Han anslår at Russland kommer til å produsere 700–750 Kh-101-raketter i år, og at produksjonen øker til over 1.000 neste år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avhengig av vestlige komponenter

Men: Produksjonen er avhengig av komponenter fra land som støtter Ukraina og har innført sanksjoner mot Russland.

Amerikanskproduserte AMD-minnekort, mikrokretser fra Texas Instruments og nederlandskproduserte Nexperia-bufferbrikker er alle blitt funnet i ruinene etter russiske rakettangrep, ifølge det offisielle ukrainske nettstedet war-sanctions.gur.gov.ua.

– Ikke alle av de elektroniske komponentene i russiske raketter er militære hemmeligheter. Mange, om ikke de fleste, er forbruker- eller industrikomponenter. Disse er fortsatt tilgjengelig for Russland på verdensmarkedet, sier Pavel Luzin til AFP. Han er ekspert på russisk forsvarspolitikk.

Ifølge Luzin var det i tillegg store lagre av elektroniske komponenter i Russland før invasjonen i 2022.

Nye russiske forsyningslinjer

Med hjelp fra vennligsinnede land har Russland etablert handelsselskaper og viser ingen tegn til svakhet i sine forsyningslinjer, ifølge en kilde fra dataindustrien.

– De viktigste utenlandske komponentene funnet etter Kh-101-angrep er kommersielt tilgjengelige amerikansk- eller taiwanskproduserte prosessorer. De er kjøpt av russiske handelsrepresentanter i russiske ambassader eller gjennom stråselskaper.

Vladislav Inozemtsev peker på at kineserne er en stor leverandør av produkter som både kan brukes militært og sivilt.

ANGREP: Ruinene gjennomsøkes etter det russiske rakettangrepet mot et barnesykehus i Kyiv.

Mangedobler eksport til Russland

Russiskvennlige land har også blitt viktige brikker for Russland i jakten på rakettkomponenter.

– For eksempel økte importen av mikroelektronikk til Armenia med 500 prosent fra USA og 200 prosent fra EU i 2022. Mesteparten ble senere reeksportert til Russland, heter det i en rapport fra det britiske forskningsinstituttet Rusi.

Ifølge rapporten økte verdien av kasakhstansk elektronikkeksport til Russland fra 250.000 dollar i 2021 til 18 millioner dollar i 2022.

Sanksjoner mot produsentene usannsynlig

– Det er lite som kan bli gjort med denne strømmen, sier Vladislav Inozemtsev.

Det eneste effektive virkemiddelet ville vært å innføre sanksjoner mot vestlige produsenter av halvledere, mener han.

– Men slike tiltak er for smertefulle for de vestlige selskapene.

Powered by Labrador CMS