Nyheter:

Frank Bakke-Jensen la 16. oktober frem nytt forslag til langtidsplan.
Frank Bakke-Jensen la 16. oktober frem nytt forslag til langtidsplan.

Vil bruke 8,3 milliarder mer på forsvar i 2024

Regjeringen varsler jevn økning av forsvarsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen vil i 2024 bruke 8,3 milliarder mer på forsvar enn i dag, med en jevn økning av forsvarsbudsjettet, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Regjeringen legger i 2021 på over tre milliarder kroner i varige økninger til forsvarssektoren, og følger dermed opp de flerårige forpliktelsene fra inneværende langtidsplan og nye satsinger som ligger i den kommende planen. Den nye langtidsplanen vil øke Forsvarets beredskap, reaksjonsevne og utholdenhet.

Har jobbet med kravene

Den første planen ble lagt frem 17. april. Den ble sendt i retur fra Stortinget - med åtte krav fra opposisjonen.

– Hva er forskjell på forrige plan og nå?

– At vi har jobbet med de åtte anmodningene vi fikk fra Stortinget og besvart dem sånn at vi er tydeligere på mange områder og tydeligere på sammenhengen fra den langtidsplanen vi kommer fra og den vi går inn i, og at det strekker seg åtte år fremover. Vi er tydeligere på hva som skjer den første fireårsperioden, og vi er tydeligere på personell opptrapping og hvor personellet kommer.

Les også: Ny budsjettstruktur gir Kristoffersen mulighet til å flytte penger mellom grenene

Korona

– Vi sier litt om erfaringer vi har gjort oss gjennom pandemien - hvordan lokalforsvars-konseptet har fungert, hvordan Forsvaret har fungert og beskrive en del av de erfaringene vi har gjort oss. Vi la fram en veldig god langtidsplan i april og, men det er bedre beskrivelser i den her.

Det kommer fram av forslaget til langtidsplan for forsvarssektoren som regjeringen la fram 16. oktober. Samtidig ble den nye samfunnssikkerhetsmeldingen lagt frem.

Opposisjonen derimot er fortsatt kritisk: – Regjeringens nye langtidsplan for Forsvaret gjør oss mer avhengig av alliert støtte. Det er en farlig utvikling, sier Liv Signe Navarsete i Senterpartiet.

Les også: Langtidsplanen må levere en større og mer forpliktende satsning på personellsiden og Hæren, skriver Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og spesialistforbund.

Les hele langtidsplan-forslaget her.

– Endringene i våre sikkerhetspolitiske omgivelser påvirker arbeidet med sikkerhet og beredskap. Forsvaret opererer mer og har et høyere aktivitetsnivå enn på mange år. Nå fortsetter vi satsingen. Samtidig er vi opptatt av å se forsvaret og det sivile samfunnet sammen. Det gir best motstandskraft, sier forsvarsministeren.

Les også: Slik ble det første forslaget kastet. Bli med på skyggemøtene på Stortinget.

Powered by Labrador CMS